Mitropolia Basarabiei:”Caterisirea a șase preoți, act sfidător. Structura rusească de la Chișinău devine absurdă”

Via: rfi.ro

”Decizia de caterisire a celor șase preoți este nevalidă, neavând fundamentare reală din perspectivă teologică și canonică și are un repetat impact negativ asupra credincioșilor, respectiv asupra opiniei publice din Republica Moldova, prin dezinformarea în masă a celor neinformați temeinic din perspectivă teologică sau istorică. Structura rusească de la Chișinău devine absurdă și ridicolă prin denumirea ei, presupunând că ar avea o autoritate într-o regiune cu o istorie, cultură și identitate ortodoxă profund ancorată în spiritualitatea românească. Această afirmație nedreaptă creează o imagine de sfidare față de canoanele și legile bisericești care guvernează Biserica Ortodoxă”, se arată într-o declarație a Mitropoliei Basarabiei.

În mod istoric și canonic Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, este singura instituție bisericească care a avut și continuă să aibă jurisdicție canonică asupra teritoriului actual al Republicii Moldova. Prin urmare, acțiunile Sinodului autointitulatei ”Biserici Ortodoxe din Moldova” sau ”Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove” sunt în contradicție cu însăși canoanele Bisericii și istoria jurisdicției bisericești, pe care le invocă pripit, precizează Mitropolia Basarabiei.

”În loc să urmeze exemplul unității și respectului între Bisericile Ortodoxe, deciziile acestei structuri ecleziastice se abat de la învățăturile creștine, dând dovadă de o lipsă de înțelegere și de prețuire față de identitatea poporului nostru și față de preoții care se identifică a fi români. Această abordare a conflictului actual subminează credibilitatea Mitropoliei Ruse de la Chișinău și îi expune slăbiciunea argumentelor. În plus, etichetarea negativă a celor care își declară apartenența sau se identifică cu Biserica Ortodoxă Română din Basarabia, care a slujit credincioșii din stânga Prutului cu dragoste și abnegație timp de secole, drept o structură necanonică, reprezintă nu doar o greșeală, ci și o lipsă gravă de respect față de credința și identitatea poporului din teritoriu”.

În realitate, Biserica Ortodoxă Română reprezintă cea mai veche și autentică tradiție ortodoxă în această regiune, iar încercarea de a o discredita este în contradicție cu valorile fundamentale ale ortodoxiei, chiar dacă se realizează printr-o decizie nulă de caterisire. ”Vom depune toate eforturile posibile până când toate comunitățile ortodoxe din Republica Moldova vor reuși să se întoarcă în sânul bisericii mamă. Acest lucru nu înseamnă doar aderarea formală, ci și asigurarea că fiecare preot, diacon, monah, monahie sau credincios se poate bucura de o slujire autentică și eliberată de constrângerile dictate de ideologii străine poporului nostru”, se mai arată în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Totodată, BOR îi încurajează pe toți cei care se simt constrânși de eparhiile rusești ”să aibă curajul de a ieși din această servitute și să revină la tradiția și comuniunea Bisericii Ortodoxe Române”.

Conflictul între cele două Mitropolii Ortodoxe din R.Moldova s-a acutizat în vară după ce mai mulți preoți au decis să adere la Mitropolia Basarabiei. Prin decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, protoiereul Ilie Munteanu, protoiereul Alexei Sîrbu, protoiereul Teodor Pelin, protoiereul Vasile Enachi, protoiereul Ioan Gangan şi protoiereul Ioan Solonaru au fost caterisiți.

”Având în vedere timpul oferit slujitorilor pentru îndreptare şi aducerea pocăinței depline în faţa autorităţilor ierarhic-superioare, şi luând în considerare încălcarea jurământului depus la hirotonie, precum şi pentru părăsirea samavolnică, neîntemeiată şi fără carte canonică a jurisdicției Bisericii Ortodoxe din Moldova, se caterisesc următorii slujitori: protoiereul Ilie Munteanu, protoiereul Alexei Sîrbu, protoiereul Teodor Pelin, protoiereul Vasile Enachi, protoiereul Ioan Gangan şi protoiereul Ioan Solonaru”, potrivit unui proces verbal, din 25 octombrie, al Mitropoliei Moldovei, care mai precizează că celor șase preoți li se retrag toate distincțiile acordate pe parcursul slujirii preoțești.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns