Agricultori: Creșterea TVA de la 5% la 9% la produsele BIO ne va scoate de pe piață (interviu)

Via: rfi.ro

Costin Lianu, președintele Interbio spune la RFI că Fermierii și producătorii de mâncare bio vor renunța la afacerile lor cu produse ecologice, odată cu intrarea în vigoare a noii legi.

” Codul Fiscal din 8 ianuarie 2019 avea excepții pentru o serie de produse, inclusiv produse eco, adică la produsele de înaltă calitate. Deci aici este o nelămurire, un hiatus în modul de redactare al noului OUG, care ne duce către această nedumerire și care, discutând cu unii din fermierii care sunt în procesare, spun că 9% pentru ei este de fapt retragerea din afacerile cu produse ecologice și cu costurile respective, renunță la tot sistemul de certificare, își convertesc afacerea în zona convențională cu costuri suplimentare, că trebuie să schimbe ambalajele, trebuie să schimbe produsele. Deci asta este confuzia în piață, care nu ajută sectorul acesta, care și așa este văduvit de multe avantaje. Nu văd dacă Planul Național de Acțiune Ecologică… mai putem vorbi de implementarea unui astfel de plan, pentru că colegii de la Ministerul Agriculturii ne spun: domne, noi înțelegem că e situație aceasta, dar vorbiți cu Ministerul Finanțelor. Deci, practic, un element de politică națională de stimulare a sectorului agro- ecologic este scoasă din calcul. Cei de la Ministerul Agriculturii ne trimit la Ministerul de Finanțe…”

Reporter: Cât de greu e să ai o plantație BIO în zilele noastre?

Costin Lianu: “Este greu, pentru că trebuie să treci printr-un sistem de conversie în care pământul tău trece la sistem BIO. Și aici sunt costuri la conversie, sunt costuri la certificare, sunt costuri la trasabilitatea lanțului, dacă ești procesator, sunt costuri la inputuri, pentru că trebuie să introduci noi inputuri în agricultura ecologică, care să nu se bazeze pe pesticide sau produse chimice…. Trebuie să găsești piețe internaționale, trebuie să schimbi ambalajul. Deci, pe tot lanțul productiv există costuri. ”

Măsura creșterii TVA la alimentele bio ar pica într un moment prost, mai ales că în ultimul timp tot mai mulți fermieri de la noi s au orientat spre astfel de produse, încurajați și de Politica Agricolă Comună venită de la Uniunea Europeană. Ana Maria Goloborotco că este reprezentanta unei companii care se ocupă cu certificări BIO în România spune că interesul pentru astfel de produse este în creștere:

“A crescut interesul pentru produse BIO și va crește în continuare. Conform noului PAC (politica agricolă comună), se preconizează ca până în 2030 să se ajungă la 25 la sută suprafață certificate ecologic în Europa. În România suntem deocamdată undeva la 2,5%, deci departe de target, însă se poate observa o creștere a certificării produselor ecologice, inclusiv a vânzării de produse ecologice. Certificăm produse, de la pajiști permanente care folosesc ca pășune pentru animale până la produse finite procesate pe care le găsim în retail, cereale, albine, animale, toate speciile de animale. Avem cireși, avem cătină, avem afini, foarte mulți fiind făcuți pe proiecte europene, toată gama de legume, cereale, cereale care în general pleacă la export. în Italia, Germania… Materia primă în general, pleacă la export și produsele finite se întorc procesatedin alte țări, în România.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns