”Mogâldeața” de la Iași, campioană europeană la șah la doi ani de la prima lecție

Via: rfi.ro

Maria Anistoroaei, care are dublă legitimare C.S.M. Iași 2020-Politehnica Iași, a câștigat titlul european la doar doi ani după ce a început să învețe să joace șah. Antrenorul campioanei care nu a împlinit zece ani, Vlad Ungureanu, spune că Maria Anistoroaei, sau ”Mogâldeața” cum o alintă, a avut o ascensiune fulminantă.

Profesorul Vlad Ungureanu (foto Facebook / Vlad Ungureanu) antrenează copii la șah de mai bine de 25 de ani și spune că introducerea disciplinei ca opțională în școli contribuie la prevenirea abandonului școlar. Acum formează echipe care să lucreze online cu elevii din rural care nu au antrenor. Iar de Ziua Educatiei, pe 5 octombrie, trei mii de copii din 30 de localități vor juca șah. Maria Anistoroaei, va lua parte, la sfârşitul lunii septembrie, la Campionatele europene pentru juniori, la şah rapid şi blitz.

Se aștepta antrenorul de șah la victoria Mariei Anistoroaei?

– Este ceva istoric din punctul meu de vedere. Pentru mine ca antrenor de 25 sau 26 de ani este probabil cea mai mare realizare. Maria a fost extraordinară. Are un parcurs furibund. Acum doi ani nici nu știa să mute piesele și acum este cea mai bună din Europa. E o mare realizare a acestei fetițe care este o mână de om, o mogâldeață. Dar care este foarte puternică și a demonstrat asta în acest concurs.

A fost un concurs greu? Care au fost punctele de cotitură?

Momentele critice, cum spunem noi în șah. Nu a fost deloc un concurs simplu. Eu consider că din punctul de vedere al meu ca antrenor un moment critic a fost o partidă cu cineva din Slovacia. O fetiță foarte bună, foarte agresivă. Runda a patra a fost decisivă.Maria a jucat foarte, foarte bine dar mai ales partea de final A fost bară la bară, adică în echilibru total, dar foarte ascuțită poziția. Acolo consider eu că Maria a luat o opțiune serioasă pentru titlul european A avut adversare foarte puternice din Germania, Azerbaijan, Turcia. Copii care jucau foarte bine dar Maria le-a depășit.

Care a fost cea mai lungă partidă jucată de Maria?

Pentru noi nu e importantă lungimea. E importantă calitatea și aste le spun și copiilor. În mod normal o partidă trebuie să dureze 40 sau 50 de mutări maxim. Iar ca timp trebuie să ajung undeva la trei și peste patru ore. Acest campionat s-a jucat o partidă pe zi. Începeam la ora 15:00 și încheiam după ora 19:00. Runda a opta a fost dramatică pentru că au jucat la câteva secunde fiecare. Maria contra jucătoarei din Azerbaidjan.Aș mai adăuga aici un lucru deosebit de important este campioană la zece ani. Dar ea are puțin mai mult de nouă ani. Acest rezultat confirmă școala românească și în special aici școala ieșeană. Această școală și îmi palce să zic că șahul ieșean este un vector pentru șahul românesc.

Cum vedeți șahul în școli?

Sunt profesor de matematică. Sunt profesor. Am stat opt ani și în zona matematicii și am dat acel definitivat. Mai departe pasul a fost logic spre șah pentru că mi-a plăcut această dinamică.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns