Moldoveancă, evacuată din Fâșia Gaza: ”Cel mai strașnic, nu știi dacă te vei trezi dimineața. A doua zi nu știam...

Via: rfi.ro

”Cu greu poți prinde rând la o brutărie, dar este riscul să nu mai ajungi acasă pentru că multe brutării au fost bombardate. Nu aveam nici apă, nici alimente. Am luat copiii și ce aveam la îndemână și am mers în partea sud a Fâșiei Gaza, unde cât de cât e mai sigur, dar oricum erau bombardamente. Am ajuns foarte greu și cu emoții. Am găsit greu un transport și combustibil. Am luat butelia de gaz cu care pregăteam masa, pentru a ajunge în sud. A rămas soțul acolo. Nu a putut veni cu noi. L-am înscris în listă pentru a fi evacuat, dar nu a fost inclus în listă. Nu are cetățenie”, povestește femeia.

”Ne rugam tot timpul, Doamne dacă murim, să murim deodată, să nu mai rămânem sub dărâmături. În fiecare seara vorbeam cu părinții. A doua zi nu știam dacă o mai aud pe mama sau tata”, spune Alina Hamdia, în vârstă de 49 de ani.

În R.Moldova, femeia va sta la părinți, în nordul țării. Între timp, ceilalți moldoveni sunt cazați la un hotel din Chișinău, unde beneficiază de suportul Organizației Internaționale pentru Migrație.

Sursa imaginii:
Facebook/Guvernul R.Moldova

Cetățenii evacuați au fost asigurați cu transport până la Cairo, au primit asigurări medicale, alimente, precum şi produse de strictă necesitate. Pe traseul Rafah – Cairo, securitatea transportului cetățenilor Republicii Moldova a fost asigurată cu sprijinul autorităților egiptene.

De la Cairo, cetățenii moldoveni, împreună cu cetățenii români evacuați au ajuns la București cu un avion pus la dispoziție de către Ministerul Afacerilor Externe al României.

Secretarul General al MAEIE, Mihai Mîțu, s-a aflat la București, unde i-a întâmpinat pe cetățenii moldoveni și i-a însoțit acasă.

Sursa imaginii:
Guvernul R.Moldova

La Chișinău, premierul moldovean, Dorin Recean, i-a asigurat pe cetățenii veniți din Fâșia Gaza că autoritățile îi vor sprijini în continuare. Totodată, prim-ministrul R.Moldova a mulțumit prietenilor și partenerilor români pentru suportul și ajutorul acordat.

Sursa imaginii:
Facebook/Guvernul R.Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și misiunile diplomatice ale țării mențin o legătură constantă cu autoritățile statelor implicate în cadrul operațiunii de repatriere, inclusiv Statul Israel, Egipt, România și Ucraina, în vederea desfășurării în bune condiții a acesteia.

Externele de la Chișinău recomandă cetățenilor din Fâșia Gaza, care încă nu au furnizat informații despre prezența lor, să ia legătura cu misiunea diplomatică pentru a comunica datele lor de contact. Aceasta va asigura o comunicare continuă cu ambasada.

Precizăm că, în prezent, în Fâșia Gaza se află în jur de 18 moldoveni.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns