Muzeul Marinei din Paris, redeschis pentru public după șase ani de renovare

Via: rfi.ro

Puse în valoare printr-o arhitectură nouă, rafinată și o scenografie inspirată de valuri, 1.000 de modele și obiecte sunt aduse la viață prin intermediul unor prezentări jucăușe, senzoriale și captivante.

Muzeul are chiar și propriul parfum, ,,sillage de mer”, dispersat încă de la intrare; este ,,făcut din alge marine, valuri, dar și nisip”, după cum îl descrie Vincent Campredon, directorul general al instituției.

,,Am schimbat sensul acestui muzeu, care, de la Ludovic al XV-lea încoace, a spus povestea marinei regale, imperiale și apoi naționale”, deoarece ,,în 2015, ministrul Apărării (n.r. Jean-Yves Le Drian) a dorit să deschidă acest muzeu către toate felurile de public și către provocările de astăzi și de mâine”, explică directorul.

Pe lângă machete, figurine ceremoniale, tablouri și obiecte din viața marinarilor, misiunea instituției este de a organiza conferințe și evenimente ,,pentru ca toată lumea să știe că marea este viitorul omenirii”, adaugă el în timpul unei vizite de presă.

Oceanele acoperă 71% din suprafața Pământului. Pe lângă pescuit, care este vital pentru miliarde de ființe umane, mările lumii sunt un important factor de reglare a climei, absorbind 90% din excesul de căldură cauzat de activitatea umană. De asemenea, ele reprezintă o amenințare pentru populațiile de coastă, deoarece nivelul mării crește, limitabil dar inevitabil.

Muzeul, renovat cu un cost total de 72,2 milioane de euro, își propune să primească 300.000 de vizitatori pe an, de trei ori mai mulți decât înainte de renovare.

Foto: musee-marine.fr

Vizitatorii vor putea vedea o machetă a vasului Royal Louis (foto deasupra), o piesă de cinci metri lungime și cu 124 de tunuri, construit în secolul al XVIII-lea, cu decorul aurit și aproape intact al galeriei Réale a lui Ludovic al XIV-lea, o imensă figurină ceremonială a lui Napoleon ca împărat roman și tablouri ale pictorului Claude Joseph Vernet care înfățișează viața din porturile Franței.

Vizitatorii vor putea vedea, de asemenea, o reproducere a portului Le Havre și a uriașelor sale nave și petroliere.

Două treimi din obiectele antice ale muzeului au fost preluate, dar au fost incluse și subiecte noi, cum ar fi economia maritimă sau furtunile și naufragiile. Obiecte noi au fost achiziționate sau fabricate de la zero, cum ar fi un parc eolian Lego.

,,Am trecut de la a fi un muzeu de istorie, la un muzeu de societate, concentrându-ne pe subiecte care îi preocupă astăzi pe vizitatorii noștri, pentru că știm că generațiile tinere sunt pasionate de viitorul lumii lor”, spune directorul muzeului.

Ministerul Forțelor Armate este al doilea mare actor cultural al statului, după Ministerul Culturii, cu aproximativ 140 de monumente istorice, 400.000 de obiecte de colecție, cinci milioane de fotografii și 26.000 de filme.

Traducere de Adelina Bistrian după articolul publicat de France 24

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns