Nou scandal cripto: publicitate înșelătoare și lipsa informațiilor privind spălarea banilor

Via: rfi.ro

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia americană, SEC, a convenit cu fondatorul platformei, Changpeng Zhao, ca activele americane, adică banii clienților americani, să fie returnați acestora. De asemenea, instituția americană de supraveghere a pieței adaugă într-un comunicat că un ordin judecătoresc interzice platformei de tranzacționare să folosească activele firmei altfel decât în „cursul obișnuit al afacerilor”. Pare o banalitate, dar un oficial al Comisiei a precizat că specificarea explicită a utilizării activelor „doar pentru afacerile obișnuite” este importantă pentru a proteja fondurile investitorilor.

De fapt, eficiența mișcării SEC este că oferă clienților americani posibilitatea retragerii banilor de pe platforma de tranzacționare. Că vor face sau nu acest lucru rămâne la latitudinea lor.

Scandalul a demarat la începutul lunii iunie a.c., atunci când instituția americană de supraveghere și control a avertizat platforma Binance că a încurajat investitorii americani să tranzacționeze în pofida faptului că firma nu era înregistrată de autoritățile americane. De asemenea, nici produsele financiare digitale ale platformei nu au fost autorizate de către supraveghetorul pieței americane. Autoritatea susține că, dincolo de declarațiile publice ale reprezentanților Binance filiala americană, banii depuși de clienții americani au fost controlați de compania-mamă.

SEC a cerut instanțelor să înghețe activele companiei și ale fondatorului acesteia. Zhao, proprietarul platformei fiind considerat un rival al lui Sam Bankman-Fried, fostul șef al platformei de tranzacții cu criptomonede FTX, care a intrat anul acesta în faliment.

Binance are probleme și în Europa. În Franța, platforma este investigată pentru atragerea de clienți fără să aibă autorizație de funcționare și pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile de a controla proveniența fondurile investitorilor. Cu alte cuvinte, ancheta preliminară din Franța se ocupă atât de infracțiuni de spălare de bani, cât și de acuzații privind operațiuni de investiții, disimulare și transformare cu scopul obținerii de profit.

În luna mai 2022, autoritatea piețelor financiare din Franța a aprobat activitatea platformei Binance, dar investigația demarată vizează operațiunile promovate și realizate înainte de momentul în care platforma a fost autorizată, adică înainte de mai 2022.

În decembrie 2022, un grup de 15 investitori francezi au dat în judecată Binance, acuzând-o că nu a respectat reglementările în domeniul piețelor financiare. De fapt, investitorii sunt supărați că prin prăbușirea în mai 2022 a unei criptomonede au pierdut 2,5 milioane de euro din cauza practicilor înșelătoare ale platformei de tranzacționare. Desigur, rămâne de văzut dacă instanțele de judecată franceze vor da câștig de cauză investitorilor sau companiei Binance.

Deocamdată, însă, autoritatea de reglementare franceză a declanșat un control la sediul companiei din Franța. Reprezentanții platformei de tranzacționare a criptomonedelor au anunțat pe Twitter că au colaborat cu inspectorii autorității statului și că astfel de controale sunt normale pentru companiile din domeniul financiar.

De altfel, și autoritatea americană de supraveghere a piețelor financiare a acuzat platforma chineză că nu a respectat regulile împotriva spălării banilor. SEC susține că în august 2021 doar 25 milioane de clienți dintre cei 62 milioane de utilizatori din întreaga lume au completat documentele necesare în cazul spălării banilor. Cazul platformei Binance confirmă o dată în plus că tranzacționarea criptomonedelor este în continuare plină de riscuri.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns