Nu trageți în prosumatori! Cum risipește statul energia electrică a trei reactoare nucleare de la Cernavodă

Via: rfi.ro

Astăzi, cei mai mulți prosumatori și-au instalat panouri fotovoltaice. Este clar că fenomenul are aderență la populație. Cel mai bun exemplu este că programul „Casa verde”, prin care statul subvenționează instalarea de panouri solare în gospodăriile populației, s-a bucurat de un succes extraordinar în toate zonele țării. Înscrierile în program s-au închis în câteva minute, ceea ce arată interesul persoanelor fizice pentru a produce și utiliza energie regenerabilă.

Numai că în ultima perioadă valul de prosumatori a fost întâmpinat cu reticență de unii oficiali și de o parte dintre specialiști. S-a afirmat tot mai des că prosumatorii dezechilibrează rețeaua de distribuție, că sunt probleme cu distribuția de joasă tensiune sau că producția în exces din surse regenerabile, din anumite momente ale zilei, obligă România să exporte energie electrică în mod gratuit.

Ieri, a mai apărut o acuzație la adresa prosumatorilor, venită de la George Niculescu, președintele ANRE, care a declarat că aceștia instalează capacități mai mari decât au nevoie pentru a câștiga bani.

Acest mod de gândire este stupefiant. Nu sunt un expert tehnic în domeniu și pot admite că energia electrică produsă de prosumatori „destabilizează” rețeaua de distribuție. Din punct de vedere economic, însă, este inadminisbil să reproșezi prosumatorilor că vor să încaseze bani pentru energia pe care o injectează în rețea.

Sunt mai multe motive pentru care o familie decide să instaleze panouri solare pe casă sau în grădină. Primul dintre ele este, cu siguranță, dorința de a fi independentă energetic. Creșterea tarifelor de anul trecut i-a alertat pe consumatorii casnici care au dorit să își reducă factura la energie. Alți români își instalează panouri fotovoltaice pentru că sunt preocupați de protecția mediului și vor să consume energie curată. În fine, sunt și prosumatori care trec la energie solară pentru că își doresc să câștige bani. Este ceva blamabil în acest lucru? Nu. Se poate reproșa prosumatorilor că vor să vândă energia pe care o produc? Evident, nu.

De fapt, instalarea unor panouri fotovoltaice este un act de libertate economică și de independență energetică. Într-o lume în care consumatorii sunt dependenți de o mulțime de companii: de bănci, de furnizori de internet sau de operatori de telefonie mobilă, dorința de a-ți produce propria energie electrică este demnă de laudă. Chiar și interesul de a câștiga bani din vânzarea energiei este normal într-o economie liberă.

De aceea, mesajul ANRE ar trebui să fie cu totul altul. În loc ca prosumatorii să fie acuzați că vor să câștige bani, ar trebui să li se spună următoarele: „scuzați-ne, stimați prosumatori că vă puteți conecta la rețeaua de distribuție cu atât de mare greutate. De asemenea, scuzați-ne că acum, din motive tehnice, nu se poate prelua toată energia produsă în rețea, dar vă promitem că vom încuraja companiile de transport și distribuție să facă investiții pentru ca într-un an, doi sau trei să poată aduce în rețeaua națională energia pe care o produceți”.

Ar fi fost o altă abordare, deschisă economic. Instituțiile statului trebuie să încurajeze o producție de energie electrică egală cu trei reactoare nucleare de la Cernavodă.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns