Cultivarea sării – un meșteșug din vremea fenicienilor renaște în Spania

Via: rfi.ro

”Aici bate mereu vântul, este mult soare, lumină, avem tot ce ne trebuie”, spune mulțumit Juan Carlos Sánchez de Lamadrid, arătând spre bălțile cu aspect băltos din care apar ici și colo grămăjoare strălucitoare de sare.

Originar din Sevilla, acest fotograf de 56 de ani s-a stabilit în acest golf deschis la Atlantic în 2020. A schimbat așadar aparatul foto pe roabă și pe greblă…

Păsări flamingo survolează bălțile saline din El Puerto de Santa Maria, 15 septembrie 2023 © CRISTINA QUICLER / AFP

A ”furat” meseria de la un meșter local și apoi a călătorit în Portugalia și în Franța pentru ”a descoperi tehnici noi”.

Și eforturile nu au fost în zadar: împreună cu soția sa și cu cei doi angajați pe care îi are, Juan a produs anul trecut nu mai puțin de 30 de tone de sare de mare pură și 3 tone de floare de sare, pe care a început să le comercializeze în urmă cu doar câteva săptămâni. Destinația primului transport: Japonia.

”Totul se face manual, în manieră artizanală”, explică el.

Amenajate acum cca 3000 de ani de către fenicieni, care controlau pe atunci comerțul cu sare pe întreg teritoriul țărilor mediteraneene de azi, aceste bălți saline constituiau bogăția acestei provincii din sudul Andaluziei. Din cele aproximativ 160 de astfel de bălți saline care mai existau încă la începutul secolului XX, doar patru mai sunt azi în exploatare…

Reportajul publicat de France24 integral aici

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns