Oficialii ONU avertizează despre consecințele pe care le-ar putea avea încheierea acordului privind exportul cerealelor de la Marea Neagră asupra...

Via: rfi.ro

Moscova a amenințat că va renunța la acordul cunoscut sub numele de Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră, intermediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut, dacă obstacolele din calea propriilor transporturi de cereale și îngrășăminte nu sunt înlăturate. Un delegat ucrainean a spus că este 99,9% sigur că Rusia va renunța atunci când inițiativa va fi reînnoită pe 18 iulie.

Foametea din anumite părți ale Cornului Africii a fost evitată în acest an, deoarece sezonul ploios, care, pentru al cincilea an consecutiv, se estimează că nu va fi suficient, a depășit așteptările. Dar oficialii din sectorul umanitar spun că aproximativ 60 de milioane de oameni se confruntă încă cu nesiguranță alimentară în șapte țări din Africa de Est și își fac griji cu privire la impactul unei noi lovituri.

„În cazul în care inițiativa Mării Negre nu ar fi reînnoită, Africa de Est ar fi lovită foarte, foarte puternic”, a declarat Dominique Ferretti, ofițer principal de urgență al Programului Alimentar Mondial (WFP), într-un briefing de la Geneva. „Există o serie de țări care depind de grâul ucrainean și fără el am vedea prețuri semnificativ mai mari la alimente”.

WFP încearcă să poziționeze cât mai multă hrană posibil înainte de expirarea acordului și va fi obligat să încerce să schimbe furnizorul dacă acordul ar fi abandonat, a adăugat Ferretti.

Brenda Lazarus, de la Organizația pentru Alimentație și Agricultură, a spus că dietele din Somalia, Sudan, Djibouti și Eritreea sunt concentrate pe grâu și orice schimbare ar fi „foarte lentă”.

Datele ONU arată că aproximativ 700.000 de tone de grâu au fost trimise în Kenya și Etiopia de la începutul acordului cu Marea Neagră. Deși reprezintă doar aproximativ 2% din volumul total, regiunea a fost, de asemenea, afectată de creșterea prețurilor grâului de la începutul invaziei rusești a Ucrainei din februarie 2022, chiar dacă prețurile au scăzut de atunci.

Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că aproximativ 10,4 milioane de copii s-au confruntat cu malnutriție acută și a raportat cele mai înalte niveluri de internare în unitățile medicale din ultimii trei ani în Somalia, Sudanul de Sud și părți din Kenya.

Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a France 24.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns