OpenAI: Asigurări neconvingătoare privind riscurile ChatGPT

Via: rfi.ro

Starul din Silicon Valley a făcut declarația de mai sus la o conferință alături de lideri de la Google și Meta (Facebook, Instagram) în cadrul summit-ului anual al Cooperării Economice pentru Asia-Pacific (APEC), care a avut loc la San Francisco în săptămâna trecută.

Cu toate că au avut rezultate notabile, atât ChatGPT, cât și alte interfețe capabile să genereze text, imagini și sunet la cerere, stârnesc, totodată, îngrijorări semnificative referitoare la amenințările asupra democrației, cum ar fi răspândirea masivă a dezinformării, sau impactul asupra locurilor de muncă, în special prin înlocuirea unor tipuri de meserii.

“Ne dorim cu adevărat ca aceste instrumente să fie utilizate de creatori și să le ofere sprijin”, a adăugat Sam Altman în legătură cu artiștii care pot fi nemulțumiți de aplicațiile OpenAI.

“Desigur, va trebui să găsim un model economic care să funcționeze”, a recunoscut el. “Și va fi necesar să le oferim oamenilor opțiunea de a decide dacă doresc sau nu să se implice în acest proces.”

Artiști, programatori și scriitori (inclusiv George R.R. Martin, autorul seriei “Game of Thrones”) au depus plângeri anul acesta împotriva OpenAI și a concurenților start-up-ului californian, acuzându-i că au utilizat operele lor pentru a crea interfețe fără a ține cont de drepturile de autor, fără consimțământ și fără compensare.

La Hollywood, greva istorică a scenariștilor și actorilor care tocmai s-a încheiat s-a axat în special pe temerile acestora cu privire la posibilitatea exploatării lor prin utilizarea inteligenței artificiale generative.

China

În ceea ce privește relația dintre China și inteligența artificială (IA), Sam Altman nu se confruntă doar cu critici. La părăsirea sălii de conferințe, participanții la APEC, admiratori ai antreprenorului, îl înconjoară pentru a-i face fotografii.

Întrebat despre utilizările IA în China, el afirmă că “nu știe prea multe despre modul în care China utilizează IA”.

“Acest lucru este în afara domeniului meu de expertiză”, a continuat el.

Multe organizații americane se confruntă cu dilema privind modelul de societate, chiar și președintele Joe Biden recunoscând că îl consideră pe liderul chinez un “dictator”.

Beijingul folosește inteligența artificială pentru a monitoriza populația, în special prin recunoaștere facială.

În aprilie, autoritățile au declarat că instrumentele de IA generativă vor fi supuse inspecției și trebuie să “reflecte valorile socialiste fundamentale și să nu conțină elemente referitoare la subminarea puterii de stat”.

Alegerile americane

Reglementarea inteligenței artificiale este subiect de discuție atât în parlamentele europene, cât și americane, având obiectiv prevenirea discriminării, manipulării sau fraudării.

OpenAI și ceilalți giganți americani din domeniul inteligenței artificiale cer noi reguli, atâta timp cât acestea “nu încetinesc unele dintre progresele incredibile care au loc”, a declarat Sam Altman.

Guvernul american este preocupat în special de rolul pe care IA generativă îl va juca în campania electorală din 2024.

Tehnologia facilitează, cu adevărat, producerea de montaje extrem de realiste (deepfake) și conținuturi false, alimentând astfel campaniile de dezinformare.

“Există multe aspecte necunoscute; încă nu cunoaștem întregul potențial al inteligenței artificiale generative, în special în ceea ce privește producția de conținut video”, a recunoscut Sam Altman în timpul conferinței.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns