Orientalism, balet și grandomanie la Săptămâna Haute Couture de la Paris

Via: rfi.ro

Fendi, sosire în paradis

Pentru Casa de modă Fendi a fost în prim plan la ultima din cele patru zile de prezentări de modă primăvară-vară 2024, care s-a încheait joia trecută.

Siluete în furouri metalice și muselină pastel, verticale, cu benzi pe umeri și bust care ascundeau aceste siluete asemănătoare cu cele ale Evei…

Jocul de transparență, în drapaje care alunecă, lasă corpul să se vadă, când rochia nu devine doar o plasă pentru a transforma parcă pielea într-o bijuterie de pietre prețioase.

Neobosita Kim Jones, care își permite luxul de a lucra cu jumătate de normă pentru Dior Homme și Fendi Couture, a apelat la elementele esențiale ale mărcii italiene, cu genți maxi baghete și ochelari argintii.

Dunele deșertului

© Thomas SAMSON / AFP

În acest sezon, sultanele sunt în vogă: în voaluri și glugi de caftan care acoperă capul, la Stéphane Rolland, caftan ondulat, completat cu o trenă regală brodată la Elie Saab, sau broderii opulente la Zuhair Murad.

Armani a propus o călătorie cu totul imaginară, ,,din Occident până în Orient”, în pantaloni vaporoși sau strânși pe glezne.

La fel și Stéphane Rolland, care a recreat atmosfera unei plimbări lejere prin deșertul marocan, cu caftanele sale în albastru marocan.

La Schiaparelli, unul dintre cele mai așteptate show-uri ale anului, această notă se regăsește în versiuni futuriste, precum eroinele din ,,Dune”, una dintre cele mai așteptate lansări cinematografice ale anului.

Deci, dansăm?

Chanel s-a alăturat balului creațiilor de modă inspirate de dans și balet (,,balletcore”), cu femei grațioase, cu alură tinerească, elegante, în tul roz sau gulere pierrot și coafate cu fundițe legate în păr.

,,Am încercat să reunesc puterea și finețea corpurilor și a hainelor într-o colecție foarte lejeră, făcută din tul, volane, pliuri și dantelă”, spune Virginie Viard, director artistic al casei de modă.

La Dior Couture, într-un mix de ținute foarte distinse, se remarcă coafura: un coc jos, lejer, în timp ce ovalul feței este sublimat de o panglică de catifea neagră foarte șic și foarte Dior, legată la ceafă.

Rahul Mishra, care de câțiva ani uimește publicul cu viziunea sa asupra Indiei sale natale, s-a inspirat de data aceasta din insecte, cu molii enorme și albine strălucitoare.

La Ambasada Indiei, foarte discreta Vaishali S., cea mai cunoscută self-made woman din haute couture indiană, a prezentat ținute din pene și împletituri de plante, cu femei desculțe, ca și cum ar fi fost îmbrăcate de zeii naturii.

Delirium couturier

© Miguel MEDINA / AFP

Yuima Nakazato, un designer japonez cu înclinație spre experiment, a uimit publicul cu un spectacol pe tema sângelui, pe scena albă de la Palais de Tokyo.

Francezul Franck Sorbier a încercat un ,,Chant des guérisseuses” (n.t. Cântec al tămăduitorilor), pe acorduri de polifonii corsicane și ținute șic inspirate din cultura romani, cu un cal la recepție și o podea acoperită cu fân, care a pus la încercare logistica micului și liniștitului studio Harcourt din arondismentul 16.

Nu în ultimul rând, unul dintre spectacolele săptămânii a fost cel al lui Julien Fournié, care a umplut Teatrul Mogador cu omagiul său adus vampirilor și femeilor fatale cocoțate pe tocuri amețitoare în care a renunțat la clasicul du-te-vino de pe podium pentru un spectacol grupat și dansat, un tribut adus cabaretului.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns