Paradox pe piața mondială a jocurilor video: și încasările dar și concedierile cresc vertiginos

Via: rfi.ro

Din anumite puncte de vedere, acest an este unul dintre cele mai bune – unii ar merge chiar până la a spune ,,cel mai bun” – din istoria jocurilor video. Recolta 2023 este într-adevăr excepțională: în acest an au fost lansate jocuri de mare succes precum Zelda Tears of the Kingdom, Baldur’s Gate 3, Diablo 4, Starfield, Spiderman 2 (care, după cum sugerează și numele, este al treilea episod al seriei), Super Mario Wonder, Assassin’s Creed Mirage…

Multe dintre ele au fost lăudate de criticii de specialitate, dar toate, fără excepție, s-au vândut în peste un milion de exemplare, uneori în doar câteva zile (sau ore). Apoi, există francize de succes care lansează noi episoade în fiecare an: EA Sports FC 24 (succesorul seriei FIFA) și cel mai recent Call of Duty, Modern Warfare 3, care va fi lansat pe 10 noiembrie. O licență care s-a vândut în 450 de milioane de exemplare se află în portofoliul Xbox din 13 octombrie, după ce a fost aprobată definitiv cea mai mare achiziție din istoria acestui sector: Microsoft a ,,absorbit” Activision Blizzard pentru 69 de miliarde de dolari.

Important de precizat: Industria jocurilor video valorează acum peste 215 miliarde de dolari, de două ori mai mult decât industria cinematografică și chiar de opt ori mai mult decât industria muzicală.

Val de concedieri

Și totuși, nu a existat nicio săptămână în 2023 fără un anunț de concedieri sau de închidere a studiourilor. Până acolo încât un dezvoltator a creat un site web care contabilizează toate aceste anunțuri. Până la sfârșitul lunii octombrie, el numărase 120 de astfel de anunțuri, fiecare dintre ele implicând între câțiva salariați și câteva sute …

Nimeni nu a fost cruțat: chiar și Epic Games, care deține Fortnite – o adevărată găină digitală cu ouă de aur (jocul a generat încasări de 6 miliarde de dolari anul trecut) – a anunțat peste 800 de concedieri în septembrie.

Studioul Bungie, cumpărat anul trecut de Sony pentru peste 3 miliarde de dolari (ca răspuns la preluarea Activision de către Microsoft), a anunțat că va concedia o parte din personalul său. Fenomenul a devenit atât de răspândit încât site-ul specializat TheGamer a realizat o versiune ironică a comunicatelor de presă emise de studiouri pentru a anunța astfel de concedieri. ,,Este greu să-ți pierzi prietenii de la locul de muncă, dar știm în sinea noastră că angajații noștri dedicați vor fi prea speriați pentru a nu prelua munca a cinci persoane”, se arată într-un astfel de comunicat.

Covid a jucat un dublu rol

Cum poate fi explicată această aparentă contradicție? Prima explicație poate fi găsită în pandemia Covid-19. Atunci când guvernele au intrat în panică din cauza răspândirii virusului și au introdus măsuri de izolare, jocurile video s-au trezit brusc binecuvântate cu toate calitățile unei activități culturale care poate fi practicată acasă, ajutând la menținerea legăturilor sociale în ciuda distanței și, de asemenea, menținând copiii ocupați atunci când școlile rămâneau închise.

Ca urmare, practica a crescut vertiginos, iar fenomenul a stimulat vânzările. În consecință, editorii au făcut greșeala de a crede că va dura la nesfârșit și și-au intensificat campania de recrutare.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns