Povești mai puțin cunoscute din istoria universităților Oxford și Cambridge…

Via: rfi.ro

,,Acesta nu este un tur obișnuit”, ne avertizează ghidul nostru, studenta Claire McCann, înainte de a porni împreună cu grupul său pe străzile înguste ale orașului Oxford, care atrage în fiecare an aproximativ șapte milioane de turiști.

Clădirile maiestuoase sunt în stare intactă, în ciuda secolelor care au trecut…

În spatele zidurilor înalte ale diferitelor colegii din Oxford au studiat majoritatea prim-miniștrilor britanici, actualul șef al guvernului conservator Rishi Sunak, Boris Johnson, Tony Blair, Margaret Thatcher și liderul laburist Keir Starmer.

Dar nu acesta este subiectul acestei vizite, care se concentrează asupra ,,moștenirilor dureroase”, un subiect de actualitate în Marea Britanie, unde în ultimii ani au loc dezbateri aprinse despre trecutul său imperialist.

Prima oprire: Oriel College. Pe fațada acestuia se află statuia lui Cecil Rhodes (1853-1902), un colonizator care a visat la o Africă britanică de la Cape Town la Cairo și care și-a făcut studiile aici, la Oriel.

Sclavia

Claire McCann, din Africa de Sud, ne citește dintr-un document în care acesta (n.t. Cecil Rhodes) îi descrie pe africani ca fiind ,,cele mai josnice ființe umane”. Ea subliniază, de asemenea, rolul lui Rhodes în Războiul Burilor (1899-1902).

El a fondat compania De Beers, lider mondial în domeniul diamantelor până în zilele noastre. Averea astfel acumulată a fost folosită pentru a crea una dintre cele mai prestigioase burse din lume, bursa Rhodes, de care a beneficiat, printre alții, fostul președinte american Bill Clinton.

Conducerea Universității Oxford a decis în 2021, în ciuda campaniei ,,Rhodes must fall” (Rhodes trebuie să cadă), lansată de unii studenți și care a stârnit dezbateri aprinse în toată Marea Britanie, ca statuia să rămână la locul ei.

Grupul de turiști se deplasează apoi către All Souls College, ,,cel mai exclusivist și mai bogat colegiu” din Oxford, care acceptă doar doi sau trei studenți noi pe an. ,,Prestigiul său a fost susținut din punct de vedere istoric prin (…) sclavie”, spune însă ghida Claire McCann.

All Souls și-a redenumit biblioteca, cunoscută ca fiind una dintre cele mai bune din țară, după numele unui fost elev, Christopher Codrington.

Când a murit în 1710, Codrington a lăsat universității o parte din averea sa, care, scrie All Souls pe site-ul său, provenea ,,în mare parte” din plantațiile familiei sale din Indiile de Vest, ,,unde lucrau sclavi de origine africană”.

Steag în bernă

Obiective turistice există și în Cambridge. ,,Știați că Oxford și Cambridge dețin împreună mai multe terenuri decât Biserica Angliei?”, ne întreabă ghida Ashley Lance, în vârstă de 27 de ani, în timp ce ne conduce de-a lungul liniștitului râu Cam, vizavi de somptuoasa capelă a King’s college.

,,Potrivit unui studiu din 2018, Cambridge este orașul cu cele mai multe inegalități din Marea Britanie”, continuă ea. Pentru că există două lumi: cea a universității, cu studenții, profesorii și laboratoarele sale, și restul populației.

În ciuda rivalităților, cele două universități au multe în comun.

Femeilor li s-a permis să studieze la Oxford încă din 1870, dar abia în 1920 li s-a permis să absolve. Mult timp au fost ținute departe de biblioteci, de teamă că ar putea fi ,,o distragere a atenției bărbaților”, explică Claire McCann.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns