Piața Victoriei din Timișoara, proiect de 1,5 milioane de euro. Va fi modernizată „cu suficient de mult bun simț”

Via: rfi.ro

Povestea modernizării Pieței Victoriei, locul unde timișorenii și-au câștigat libertatea în 1989, nu e nouă. În 2018, fosta administrație a încheiat un contract de proiectare cu o firmă din Brașov, de pe urma căruia nu s-a ales nimic. Contractul a fost reziliat în februarie 2021, după ce documentația fusese revizuită de patru ori și tot nu reușea să obțină avizele. Proiectul include, pe lângă Piața Victoriei, Piața Huniade, cu tot cu parcare, străzile Alba Iulia și Mărășești, până la linia de tramvai, străzile conexe Pieței Victoriei, precum și conexiunile cu parcurile Civic, Justiției, Catedralei și Central. Juriul concursului de soluții a fost format din specialiști din Italia, Croația, Slovenia și România, plus reprezentanți ai primăriei.

Propunerile au fost dintre cele mai diverse, unele vizând o transformare totală a zonei. Era o întreprindere riscantă, pentru că timișorenii sunt foarte atașați de acest spațiu și orice intervenție, fie și temporară, vezi cazul turnului cu plante, naște controverse. Până la urmă, a fost preferată o soluție propusă de o asociere formată din două firme din Timișoara și București, aceasta din urmă avându-l ca reprezentant pe Șerban Sturdza.

Sursa imaginii:
RFI / Otilia Ghițescu

Sturdza, care a locuit în Timișoara până la sfârșitul anilor 1990, are în portofoliu proiecte importante. Printre acestea, la Timișoara, cele de reabilitare a cartierului Cetate, datat 2010 și finanțat din fonduri europene, renovarea Palatului Baroc sau, în 1988, restaurarea Pieței Unirii.

Proiectul desemnat câștigător propune o abordare în ton cu zona, fără schimbări radicale, care ar fi putut atinge sensibilitățile locuitorilor. Practic, a fost creată o legătură între spațiul mineral al Cetății și spațiul verde al malurilor Begăi, cu respect față de memoria afectivă a oamenilor. Arhitecții nu au vrut să rescrie povestea acestui spațiu, ci au vrut să-l aducă mai aproape de vremurile noastre.

Arhitecta Mihaela Rusuleț, parte din echipa care a făcut propunerea, explică: „Am vorbit în primul rând cu oameni care au o istorie mai lungă cu Timișoara, cum ar fi Adriana Babeți sau Ileana Pintilie, dar am vorbit și cu oamenii de pe stradă. Acuma, cum să zic? Mulți simțeau nevoia că e prăfuit și că are nevoie de o revitalizare și are nevoie de revitalizare, inclusiv funcțiunile de la parter, care sunt de foarte proastă calitate. Și făcând, reamenajând toată această zonă, cumva împingi lucrurile să meargă mai departe. Adică altfel, doar mai plantând trei panseluțe și două lalele, n-o să se întâmple nimic. Adică ai nevoie de o resuscitare majoră a spațiului. Dar eu cred că lucrurile am făcut cu suficient de mult bun simț încât lumea să nu devină într-o dată să zică că nu știu unde se află”.

În 10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP vor putea fi depuse contestații. Apoi, urmează munca. Echipa câștigatoare se va apuca să lucreze la proiectul tehnic în sine, care va trebui apoi să ia toate avizele. Acest proces va dura cel mult un an și jumătate, după care primăria va lansa licitația de execuție.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns