Plățile cash| Nu se interzice plata în numerar. Oricine poate să dețină numerar și să plătească cu numerar (Interviu)

Via: rfi.ro

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, că măsura nu va afecta cetăţenii, ci reprezintă un instrument de combatere a evaziunii fiscale. Însa în ultimele zile au fost mai multe voci care au susținut că se interzice folosirea banilor cash. “Nu se interzice plata în numerar, oricine poate să dețină numerar însă plațile unice peste o anumită sumă trebuie făcute prin mijloace electronice”, spune la RFI Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

Reporter: Este aceasta o temă falsă că se interzice plata în numerar?

Adrian Codirlașu: Nu se interzice plata în numerar. Oricine poate să dețină numerar și să plătească cu numerar. Însă plățile unice peste o anumită sumă trebuie făcute prin alte metode, prin mijloace electronice, nu cu numerar.

Reporter: Ce se va întâmpla din 11 noiembrie?

Adrian Codirlașu: Companiile vor trebui să tranzacționeze între ele, să își facă plățile prin sisteme electronice. Plata unică pe zi nu poate depăși echivalentul a o mie de euro. Orice companie este obligatoriu să aibă cel puțin un cont bancar. Nu văd niciun motiv pentru care companiile între ele să își plătească altfel decât electronic. Pe partea de persoane fizice, pentru acestea o plată la un magazin nu poate depăși echivalentul a o mie de euro, ceea ce este o sumă extrem de mare. Foarte puțini plătesc într-o singură plată suma respectivă. Este o temă falsă.

Reporter: Cum s-a ajuns de la informația că se limitează plățile în numerar la faptul că se interzic plățile cash?

Adrian Codirlașu: Scopul acestei reglementări este ca ANAF să aibă o viziune asupra plăților care se realizează în economie. De asemenea, ANAF are acces și la situațiile financiare ale companiilor și la contractele de muncă ale companiilor. Analizând toate aceste informații își poate da seama unde există un risc de evaziune fiscală. Și poate merge mai țintit într-un control. Cei care făceau evaziune au o problemă cu limitarea plăților în numerar. Însă, este o limitare, nu o interzicere.

Reporter: Va reuși, într-adevăr, statul să diminueze evaziunea fiscală? Acesta a fost principala motivație a guvernanților când au venit cu această normă.

Adrian Codirlașu: Evaziunea fiscală este la cote ridicate în România. Pe partea de TVA România este numărul unu în Uniunea Europeană la evaziune. De asemenea, dacă ne uităm câți angajați sunt pe salariul minim pe economie, vedem că sunt mai mult de 30% dintre angajați. Probabil că acolo este și o parte de economie gri. O parte este plătită ca salariu pe contract de muncă, o altă parte cash, neimpozitată. Procentul extrem de mare al oamenilor care muncesc pe salariul minim pe economie arată o posibilă evaziune fiscală pe partea de impozite pe salarii.

Reporte: Unii din zona politică spun că o astfel de măsură va determina diaspora să nu mai trimită bani acasă. E un joc pentru a atrage capital politic? Cum stau lucrurile?

Adrian Codirlașu: Atât timp cât cineva care lucrează în străinătate vrea să trimită bani în România, îi va trimite prin sistemul financiar. E mult mai sigur așa. De asemenea, este și extrem de ieftin.

Reporter: Premierul zice că nu te obligă nimeni să ai card.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns