Povestea Ponderas, un spital de excelență născut din visul a doi medici

Via: hotnews.ro

Un spital privat construit inițial într-o parcare nefolosită a ajuns, în decurs de 13 ani, să aibă o suprafață de 23.000 de metri pătrați și 10 certificări de excelență internaționale. Cum a fost posibil?Dr. Alina Ambrozie, director executiv al Ponderas Academic Hospital, și prof. dr. Cătălin Copăescu, director medical al Ponderas Academic Hospital, cofondatorii spitalului care acum face parte din Regina Maria, spun povestea mai puțin cunoscută a unui spital etalon, recunoscut internaţional pentru calitatea actului medical şi siguranţa pacientului.

Ponderas Academic HospitalFoto: Regina Maria

În 2010, Dr. Alina Ambrozie și dr. Cătălin Copăescu erau medici chirurgi la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală. Lucrau acolo din 1990, așa că au avut timp nu numai să învețe medicină, nu numai să se cunoască și să se căsătorească, ci și să se confrunte cu dificultățile nesfârșite din sistemul public de sănătate.

Pe-atunci, spitalele de stat treceau prin probleme de finanțare și aprovizionare, iar medicii – îndeosebi chirurgii – se loveau de lipsa materialelor și a consumabilelor fără de care nu-și puteau face meseria atât de bine pe cât știau că ar putea. Uneori erau nevoiți să amâne operații, alteori să trimită pacienții să-și cumpere singuri diferite materiale. Nu puteau întotdeauna să-și facă meseria într-un mod onorabil, iar asta era – evident – frustrant.

„Din toate aceste frustrări, a apărut acest vis care, recunosc, a fost inițiativa soțului meu”, spune dr. Alina Ambrozie, director executiv al Ponderas Academic Hospital.

Delta Hospital, strada Răcari, cartierul Dristor

Pentru unii, ideile ambițioase rămân la stadiul de vis. Dr. Cătălin Copăescu a trecut la fapte. A strâns o echipă de medici și, împreună cu dr. Ambrozie, a adunat resurse din toate direcțiile. În 2010 a deschis un ambulatoriu, adică o unitate medicală care nu presupune internarea pacienților.

„A fost o inițiativă extrem de curajoasă și ambițioasă în anul 2010. Am deschis în două etape, mai întâi în aprilie și apoi în noiembrie. Ambulatoriul, care avea 2.500 de metri pătrați, se afla pe strada Răcari, în zona Dristor. Acel spațiu, acea clădire era, de fapt, o parcare nefolosită a unui prieten”, își amintește dr. Alina Ambrozie.

Dr. Alina Ambrozie, director executiv al Ponderas Academic Hospital

Un an mai târziu, în mai 2011, au deschis și spitalul, în alți 2.500 de metri pătrați. Practic, într-un an unitatea medicală și-a dublat capacitatea, devenind un spital unde oamenii erau operați, rămâneau internați și reveneau pentru controale.

Să fii medic e una, să fii antreprenor e alta. Cei doi medici ziua operau și se ocupau de pacienți, iar seara făceau ședințe prelungite în care stabileau strategii pe termen scurt. Ulterior, după ce au intrat într-un proces de consultanță de branding, au decis să schimbe denumirea spitalului în Ponderas, „de la pondere, care înseamnă echilibru în greacă”, spune dr. Alina Ambrozie, adăugând că această schimbare de nume a avut în vedere și profilul principal de la acel moment al spitalului – unul de bariatrie, dedicat pacientului cu probleme legate de obezitate.

Citește articolul pe hotnews.ro

Lasă un răspuns