Rachetele americane SkyCeptor ar putea fi produse la Electromecanica Ploiești

Via: rfi.ro

Ceremonia de semnare a avut loc miercuri la sediul MEAT în prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea şi a altor experţi din cadrul instituţiei.

“Semnarea scrisorii de intenţie vine în continuarea memorandumului de înţelegere semnat în 2022, prin care Raytheon Missiles&Defence şi Electromecanica S.A. au început discuţiile pentru fabricarea rachetelor interceptoare SkyCeptor în România şi este un pas procedural pentru începerea colaborării şi stabilirii cadrului de cooperare”, precizează sursa citată.

În cadrul întâlnirii, ministrul Ştefan-Radu Oprea a declarat că industria de apărare românească are nevoie de investiţii, schimburi de tehnologie şi know-how. Totodată, demnitarul a subliniat că semnarea scrisorii de intenţie reprezintă încă o dovadă a funcţionării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, ţara noastră fiind profund interesată de consolidarea relaţiilor bilaterale în mai multe domenii, se mai arată în comunicat.

Avantajele SkyCeptor

”Raytheon Missiles & Defense (RMD), o divizie a Raytheon Technologies, a dezvoltat SkyCeptor ca un interceptor kinetic accesibil pentru apărare anti-rachetă balistică și de croazieră cu rază lungă de acțiune. Această rachetă sol-aer neutralizează ținte prin coliziune directă la viteze mari. Poate fi folosită împtreună cu alte sisteme ale USA și NATO și există intenția de a o integra cu Soluțiile Global Patriot™, care fac parte din arsenalul de bază al apărării sol-aer românești”, se arată pe site-ul companiei americane, care are o secțiune în limba română.

”SkyCeptor oferă capabilități operaționale pentru doar o parte din costul altor efectori, ceea ce permite României și națiunilor sale partenere să-și construiască rezervele atât de necesare pentru propriile sisteme de apărare. Practic, acestea vor avea o capabilitate de foarte bună calitate, în cantitățile necesare contracarării eficiente a unui conflict. În plus, compatibilitatea interceptorului cu lansatoarele mobile oferă flexibilitate atât operațională, cât și în desfășurarea de forțe pe câmpul de operațiuni.

Un alt motiv pentru care SkyCeptor este considerat o componentă valoroasă a unui sistem de apărare este acela că este proiectat pentru integrare imediată (“plug-and-play”) cu diferite sisteme anti-aeriene și anti-rachetă cum este Patriot și poate fi integrat cu ușurință într-o varietate de scenarii de interacțiune.

Și, pentru că amenințările evoluează, adăugarea SkyCeptor la sistemul Patriot va livra capabilități de apărare avansate sub forma unor soluții accesibile din punct de vedere al costurilor. Sistemele sunt scalabile, permițând apărarea imediată a bunurilor prioritare, iar adăugarea mai multor unități de foc va proteja și alte bunuri adiționale”, mai precizează compania.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns