Războiul din Ucraina, impactul din economie

Via: rfi.ro

Războiul din Ucraina început în urmă cu un an și nouă luni a adus schimbări majore în economia globală și în societate. Un studiu al companiei de consultanță McKinsey trece în revistă cele mai importante modificări intervenite o dată cu declanșarea conflictului.

Primul fenomen care s-a manifestat imediat după începerea războiului a fost cel al refugiaților. Analiza arată că au fost mai multe etape. În prima fază, în mai 2022, numărul persoanelor strămutate în Ucraina a fost de 7,7 milioane. Peste un an, numărul acestora a scăzut la 5,4 milioane de oameni. În ceea ce privește refugiații ucraineni în străinătate, numărul acestora a rămas relativ stabil, respectiv 6,2 milioane în mai 2022 și 6,4 milioane de oameni, în iunie 2023.

Unde se află cei mai mulți dintre refugiații ucraineni? În Germania sunt aproximativ un milion de persoane, în Cehia se află 342.000 de oameni, iar în Statele Unite ale Americii sunt 300.000 de ucraineni. România se află într-un așa numit eșalon doi având înregistrați 135.000 de refugiați.

Oamenii sunt, bineînțeles, importanți. Dar efectele războiului au apărut și în alte domenii ale economiei. Cel mai vizibil în sectorul energiei. Pentru Uniunea Europeană războiul din Ucraina a fost, în materie de energie, răul necesar. Statele membre au fost obligate să își diversifice sursele de aprovizionare. În anul 2021, înainte de începerea războiului, Europa importa din Rusia, prin conducte și gaz lichefiat, 162 miliarde de metri cubi de gaz, după începerea conflictului, importul de gaz din Rusia prin conducte a scăzut la jumătate, adică până la 65 miliarde de metri cubi. În același timp, importul de gaze lichefiate din Rusia a crescut ușor cu cinci miliarde de metri cubi, iar consumul european s-a redus tocmai pentru că statele Uniunii Europene au aplicat un program comun de scădere.

Trebuie remarcat că tot din cauza războiului, Europa și-a schimbat nu doar furnizorii, ci și modalitățile de aprovizionare, gazul lichefiat câștigând mult în pondere. De altfel, cantitățile de gaze lichefiate importate din SUA au urcat substanțial ajungând la 62 miliarde de metri cubi, destul de aproape de gazul adus prin conducte. Vremea caldă din iarna trecută a ajutat Uniunea Europeană, astfel că stocurile de gaze nu s-au consumat în cantități mari.

O altă schimbare adusă de război a fost retragerea companiilor occidentale din Federația Rusă. Majoritatea firmelor mari aflate în clasamentul Fortune Global 500 au plecat din Rusia, mai exact toate companiile mari din SUA, din clasamentul Fortune, au ieșit din Rusia, cele germane au părăsit Federația în proporție de 96%, cele japoneze au plecat în procentaj de 87%, iar companiile chineze au rămas în Federația Rusă în proporție de 82%.

Prețurile produselor agricole au fost foarte sensibile la începerea războiului: au crescut cu 20% până la 50%. Acum, însă, prețurile materiilor prime agricole au coborât până la nivelul de dinainte de război. Cu toate acestea, inflația produselor agro-alimentare în zona euro este de 5%, cauzele importante fiind că inputurile, forța de muncă și îngrășămintele chimice, sau transportul au în continuare prețuri sau tarife mai mari.

În ceea ce privește comerțul cu cereale provenite din Ucraina și Rusia, Inițiativa din Marea Neagră a permis ca vapoarele să încarce marfă în trei porturi din Ucraina și să traverseze Marea Neagră în siguranță.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns