Conferinţa Islamică Germană

Via: rfi.ro

. „Pace socială şi coeziune democratică: combaterea antisemitismului şi a ostilităţii faţă de musulmani în vremuri de divizare socială”. Sub acest titlu, oarecum încărcat, s-a desfăşurat timp de două zile Conferinţa Islamică Germană

Într-o cuvîntare rostită de ministra de interne, social-democrata Nancy Faeser, aceasta a subliniat importanţa acestei reuniuni, făcînd o trimitere directă la conflictul din Orientul Apropiat şi la reacţiile interne şi internaţionale:

„Tocmai în vremuri atît de complicate, Conferinţa Islamică Germană s-a dovedit a fi un forum care facilitează dialogul, fiind, în această formulă, ceva unic în Germania. Conferinţa este un forum prin intermediul căruia putem aborda şi discuta, de la egal la egal, probleme stringente, actuale. Aici putem aborda deschis ceea ce ne preocupă, respectîndu-ne reciproc.”

Faeser a lansat un apel, adresat organizaţiilor musulmane din Germania, cerîndu-le să adopte o poziţie mai fermă împotriva antisemitismului.

Avînd în vedere descinderile poliţiei de săptămîna trecută, cînd autorităţile au efectuat o razie în Centrul Islamic din Hamburg, ministra a arătat că statul nu a acţionat contra unei religii, ci a intervenit contra unor extremişti islamişti. Suspiciuni generalizate care vizează întreaga comunitate musulmană nu pot fi admise, a mai declarat ministra.

La conferinţă au participat aproape 90 de organizaţii, reprezentînd societatea civilă multi-culturală, multi-etnică şi multi-confesională a societăţii germane; de exemplu, Consiliul de Coordonare al Musulmanilor, Uniunea Liberală Islamică sau Organizaţia Musulmană de Tineret. Dar au mai fost prezenţi şi persoane din Consiliul Central al Evreilor din Germania, din Biserica Evanghelică, din poliţia federală şi numeroşi oameni de ştiinţă şi universitari. Ar fi de remarcat că nu a fost prezent Consiliul Central al Musulmanilor. Se pare că absenţa Consiliul are de-a face cu faptul că organizaţia nu a condamnat limpede şi convingător atacul terorist al Hamas. Însă cu reproşuri similare, mai grave, a fost confruntată şi organizaţia Ditib, care totuşi a fost invitată. Secretarul general al organizaţiei, Eyüp Kalyon, a respins toate reproşurile şi a spus că Ditib a condamnat terorismul şi antisemitismul, deoarece se află în contradicţie cu principiile religioase ale islamului. Ditib s-a pronunţat clar în favoarea dreptului la existenţă a statului Israel, a mai subliniat Eyüp Kalyon.

Creşterea antisemitismului şi islamofobiei

Între invitaţi s-a aflat şi fostul preşedinte federal, creştin-democratul Christian Wulff. Într-o alocuţiune, ex-preşedintele l-a criticat pe Ali Erbas, şeful Direcţiei pentru Religie din Ankara. Acesta a spus într-o predică că Israelul este „un pumnal ruginit” înfipt în inima lumii musulmane. Pe de altă parte, ex-preşedintele a salutat poziţionarea comunităţii turcilor din Germania care a condamnat organizaţia teroristă Hamas. Ditib nu s-a distanţat de afirmaţiile lui Ali Erbas, deoarece cei mai mulţi imami sînt plătiţi de statul turc. Facultăţi de teologie islamică practic nu există în Germania, aşa că mai toţi conducătorii comunităţilor religioase musulmane vin din afara ţării.

În Germania trăiesc aproximativ 3 milioane de musulmani. Dintre aceştia cel puţin 1,5 milioane sînt etnici turci. Christian Wulff a atras atenţia şi asupra faptului că după 7 octombrie se înregistrează o creştere îngrijorătoare a antisemitismului şi islamofobiei.

Din cauza unei afirmaţii făcute în urmă cu 10 ani, Wulff este expus sistematic unor atacuri verbale din partea unor naţionalişti germani.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns