Rebelii Houthi din Yemen au transformat nava cargo confiscată într-o „atracție turistică”

Via: rfi.ro

Pentru aproximativ un dolar pe vizită, grupurile de vizitatori, formate numai din bărbați, pot ajunge la nava capturată și considerată un trofeu de către Houthi în lupta de solidaritate cu palestinienii, de cinci ori pe săptămână, cu ajutorul unor bărci din lemn.

La scurt timp după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în Gaza, la 7 octombrie, rebelii Houthi au lansat o serie de atacuri cu rachete și drone asupra navelor comerciale aflate în trecere, despre care spun că au legături cu Israelul.

O coaliție navală condusă de SUA a răspuns prin patrularea în Marea Roșie, iar forțele americane și britanice au lovit amplasamente militare ale Houthi, desemnați acum drept „teroriști globali” de către Washington, pentru a menține deschisă calea esențială de transport maritim.

Acest lucru nu a umbrit entuziasmul persoanelor care vizitează vasul capturat – acum decorat cu steagurile yemenite și palestiniene și cu bannere pe care sunt trecute sloganuri anti-americane și anti-israeliene.

Cu ocazia unei vizite recente, Zubair al-Haidari, din capital Sanaa controlată de Houthi, a declarat că a călătorit timp de cinci ore pentru a vedea „nava israeliană” ancorată în orașul-port Hodeida de pe coasta Mării Roșii.

Este „mândria și onoarea noastră… faptul că forțele noastre armate au realizat acest lucru minunat în sprijinul fraților asupriți din Palestina și din Gaza”, a declarat el pentru AFP.

El a fost printre cei aproximativ zece vizitatori care făceau fotografii cu telefoanele mobile în timp ce mestecau khat, o planta care produce o stare ușoară de euforie și este consumată în cea mai săraca țară din Peninsula Arabică.

La bordul navei, unii vizitatori au interpretat un dans tradițional cu pumnalele pe care mulți yemeniți le poartă la centură și au cântat melodii care îi glorificau pe Houthi.

Pe puntea navei Galaxy Leader, niciunul dintre vizitatorii intervievați de AFP nu a spus că i-a văzut pe cei 25 de membri ai echipajului, printre care se numără bulgari, filipinezi, ucraineni și mexicani și a căror soartă rămâne incertă.

„Un motiv de mândrie”

Galaxy Leader este deținută de o companie britanică, care la rândul ei este deținută de un om de afaceri israelian.

Fusese închiriată de o firmă japoneză atunci când a fost capturată la 19 noiembrie de Houthi, care au spus că acționau în semn de „solidaritate” cu oamenii din Fâșia Gaza asediată.

Campania militară a Israelului a fost declanșată de Hamas prin atacul din 7 octombrie, care s-a soldat cu circa 1.140 de morți în Israel, în mare parte civili, potrivit datelor AFP în ceea ce privește cifrele oficiale israeliene. Militanții au luat și aproximativ 250 de ostatici.

Israelul a jurat să distrugă Hamas, iar ministerul sănătății din Gaza afirmă că ofensiva militară a ucis cel puțin 26.257 de persoane, dintre care aproximativ 70 la sută sunt femei și copii.

În timpul războiului din Gaza, Houthii au lansat numeroase atacuri asupra navigației din Marea Roșie și în Golful Aden, amenințând o rută comercială globală esențială.

Hizam al-Assad, de la biroul politic Houthi, a numit Galaxy Leader o „atracție turistică” și a precizat că vizitatorii erau „dovada că poporul yemenit… este nerăbdător să își întâlnească inamicul și să îl înfrunte”.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns