Rezidențiat 2023 | Număr record de locuri pentru medicina de familie (interviu)

Via: rfi.ro

Locurile și posturile scoase la concurs la Rezidențiat- sesiunea noiembrie 2023 se regăsesc pe siteul Ministerului Sănătății. Cele mai multe-643- de locuri sunt pentru specialitatea Medicină de Familie.

Decizia ministerului i-a nemulțumit pe studenții mediciniști care au și trimis o adresă instituției.

“În urma anunțului publicat de Ministerul Sănătății pe data de 10 octombrie 2023, pe site-ul oficial, rezidentiat.ms.ro, referitor la locurile și posturile scoase la concurs pentru sesiunea de Rezidențiat noiembrie 2023, am primit multe sesizări din partea voastră cu privire la distribuția locurilor pe specializări, precum și spitalele în care au fost deschise posturi. Am înțeles că această nouă împărțire nu reflectă interesele voastre pe termen lung. În același timp, suntem conștienți de criza majoră de specialiști în domeniul medicinei de familie și înțelegem nevoia de a suplimenta locurile din acest domeniu. Același principiu știm că se aplică și în cazul posturilor din spitalele orașelor mai mici.

Din dorința de a vă reprezenta interesele și de a înțelege întregul context care a condus la o creștere atât de bruscă a proporției locurilor pentru medicină de familie comparativ cu celelalte specializări, precum și a posturilor deschise predominant în spitale din orașe fără centre universitare, am lansat o adresă către Ministerul Sănătății, solicitând explicații în acest sens.”, se arată în comunicatul postat pe pagina de Facebook a FASMR – Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România.

” Ne aflăm în pragul unei crize majore de medici de familie, peste 50% dintre ei se vor pensiona în următorii 10 ani.”, spune la RFI, Răzvan Nastasă, preşedintele Societăţii Multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi. Potrivit acestuia, în România, nu mai există un deficit global de medici, ci local, în orașele mici și în rural.’în București avem 8,1 medici la o mie de locuitori, comparativ cu 1,5 în Suceava. Chiar dacă ai siguranța unui loc de muncă după finalizarea rezidențiatului, pe tinerii medici îi interesează și condițiile de viață. Dacă nu au ce face în timpul liber, dacă nu au școli pentru copii sau locuri de muncă pentru parteneri, ei nu sunt atrași să meargă în zonele respective”, mai spune Răzvan Nastasă.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns