La Pas: bere anti-risipă și alte delicii, la Timișoara. Lecție despre cum mâncăm sănătos și consumăm responsabil

Via: rfi.ro

La Pas, o inițiativă a CRIES, Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare, este la a treia ediție și e mai mult dcât un festival. E, dacă vreți, un fenomen, în jurul căruia s-au strâns, în ultimii ani, cei pasionați de legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil. Ediția din 2023 a fost una specială nu doar datorită contextului titlului de capitală culturală europeană, deținut de Timișoara. În anii trecuți, evenimentul a fost organizat în centrul orașului, în Parcul Rozelor, și s-a bucurat de un public numeros.

Acum, La Pas s-a ținut la Muzeul de Transport Public „Corneliu Mikloși”, în zona Pieței Badea Cârțan. Teoretic, e la 15 – 20 de minute în plimbare de centrul orașului. Practic, puțini sunt cei care merg la plimbare spre acea parte de Timișoara. Așa că a fost un pic riscant, dar a meritat. Vineri și sâmbătă, când și vremea a fost ca de vară, a fost un du-te-vino continuu. Părinți cu copii, oameni curioși să gust altfel de preparate, să bea bere artizanală, vin bio sau să încerce miedul, o băutură ușor alcoolizată, bazată pe miere, au venit și au profitat de oferta bogată și de soare. Duminică a plouat, dar tot a fost lume, deși la un moment dat turna cu găleata.

Sursa imaginii:
Facebook / La Pas

Vizitatorii au venit să descopere produse cu poveste și oamenii pasionați din spatele lor. Pentru că, în cazul acestor produse artizanale locale, e foarte important să înțelegi care e specificul, de ce sunt diferite, care e locul de unde vin și ideea de la care au pornit cei care l-au inventat sau, după caz, redescoperit.

Una dintre surprize a fost… berea anti-risipă. Mihaela Vețan, de la Asociația CRIES, sufletul acestui eveniment: „Este o bere făcută din pâine, cu termen scurt de valabilitate, în colaborare între două afaceri locale din Timișoara, o berărie și o brutărie, care sunt parteneri în cadrul festivalului La Pas. Astfel că avem și acest tip de produs care, pe lângă faptul că e un produs gustos, hrănitor, este un produs care vorbește de una din valorile noastre și anume să fim atenți la risipa alimentară, să cumpărăm produse atât cât avem nevoie și să nu le aruncăm”.

Copiii pot fi educați prin joacă

S-a făcut la festival și pâine… în direct. Curioșii au putut-o vedea pe Emilia Popa, din satul Coșteiu de Sus, cum frământă aluatul, cum îl pune la creut și cum pâinea prinde culoare în cuptorul pe lemne. Apoi, au stat la coadă să prindă o felie.

Oferta programului La Pas a fost întregită de o mulțime de activități educaționale și informative. De aceea, la festival au fost foarte mulți copii, care au participat la ateliere de tot felul: de gătit, de făcut biscuiți, de desenat sau de macrame. Pentru că luni, 16 octombrie, este ziua națională de combatere a risipei alimentare, activitățile de duminică s-au concentrat pe atragerea atenției asupra acestui subiect.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns