Ritm fără precedent de creștere a energiilor regenerabile în 2023. Și totuși nu e suficient! (IEA)

Via: rfi.ro

În 2023 s-au pus în funcțiune capacități de 507 gigawați (GW) din surse regenerabile, cu 50% mai mult decât în 2022, potrivit raportului Renewable 2023 publicat joi de IEA.

Trei sferturi din aceste noi instalații din 2023 au fost panouri fotovoltaice.

Încă o dată, China a fost motorul acestei creșteri (cu 66% mai multe turbine eoliene decât în urmă cu un an, de exemplu). Dar Europa, Statele Unite și Brazilia au atins, de asemenea, niveluri fără precedent.

IEA se așteaptă ca în următorii cinci ani să se înregistreze ,,cea mai puternică creștere” din ultimii treizeci de ani.

”Capacitatea producției de energie electrică din surse regenerabile nu s-a extins niciodată atât de rapid în 30 de ani, ceea ce ne oferă o șansă reală de a atinge obiectivul pe care guvernele și l-au stabilit la COP28 de a tripla capacitatea globală până în 2030”, subliniază IEA.

Cu toate acestea, acest ritm este încă insuficient, adaugă Agenția, care atrage atenția în special asupra necesității de finanțare pentru țările emergente și în curs de dezvoltare.

”În condițiile actuale de piață, capacitățile mondiale ar fi multiplicate cu 2,5 până în 2030. Acest lucru este încă insuficient pentru a îndeplini obiectivul COP28 de triplare a capacităților, dar ne apropiem, iar guvernele dispun de instrumentele necesare pentru a compensa diferența”, rezumă directorul IEA, Fatih Birol.

Prețuri mai mici

”Energia eoliană terestră și cea fotovoltaică sunt astăzi mai ieftine decât noile centrale electrice pe bază de combustibili fosili aproape peste tot și mai ieftine decât centralele electrice deja instalate în majoritatea țărilor”, subliniază economistul.

Anul trecut, prețul modulelor fotovoltaice a scăzut cu aproape 50% față de anul precedent, iar această tendință ar trebui să continue odată cu creșterea observată a capacităților de producție, notează agenția, care a fost înființată în urmă cu 50 de ani de OCDE ca răspuns la criza petrolului.

Situația este mai dificilă pentru industria energiei eoliene din afara Chinei, în special în Europa, care este afectată de creșterea costurilor de producție, a ratelor dobânzilor și de procedurile îndelungate de obținere a autorizațiilor.

Obiectivul de triplare a energiilor regenerabile este unul global, cu nevoi diferite de la o țară la alta.

Pentru țările bogate și cele emergente, IEA subliniază necesitatea de a pune capăt ezitărilor în politicile naționale, de a investi în modernizarea și adaptarea rețelelor și de a reduce întârzierile și complicațiile administrative.

Pentru alte țări, accesul la finanțare și stabilirea unor cadre de reglementare solide vor fi decisive, adaugă raportul. La fel ca și stabilirea de obiective pentru instalarea de energii regenerabile, obiective care lipsesc încă în unele țări.

”Rapid, dar nu suficient”

Pentru Dave Jones, de la grupul de reflecție Ember, ,,nivelul atins în 2023 arată că o triplare este perfect realizabilă”.

Dacă adăugăm și progresele în materie de eficiență energetică, ,,ne apropiem tot mai mult nu doar de un vârf al cererii de combustibili fosili în acest deceniu, ci de o scădere majoră a consumului acestora”, consideră el. În opinia sa, în 2024, energiile regenerabile vor reprezenta ,,o amenințare existențială” pentru industriile petrolului, gazelor și cărbunelui.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns