Canalul Suez, aproape pustiu după atacurile Houthi. O lovitură pentru economia Egiptului

Via: rfi.ro

Datele Fondului Monetar Internațional (FMI) sunt clare: volumul transportat prin canal a scăzut cu 35% săptămâna trecută, în comparație cu aceeași perioadă din 2023. În același timp, volumul care a tranzitat Capul Bunei Speranțe, în largul coastelor Africii de Sud, au crescut cu 67%.

”Toate navele Maersk care urmau să tranziteze Marea Roșie și Golful Aden vor fi deviate spre sud, în jurul Capului Bunei Speranțe”, a anunțat vineri gigantul danez de transport maritim.

12% din comerțul mondial

Aproximativ 12% din comerțul mondial trece prin această fâșie îngustă de mare care se întinde din Yemen până în Egipt, potrivit Camerei Internaționale a Transporturilor Maritime (ICS), iar veniturile din canal reprezintă o parte importantă din veniturile în valută ale Egiptului, alături de turism.

La 17 decembrie, Autoritatea Canalului Suez a recunoscut că 55 de ambarcațiuni au fost împiedicate să tranziteze. Miercuri, armata britanică și cea americană au anunțat că au doborât 18 drone și trei rachete lansate de Houthis în Marea Roșie, în ceea ce guvernul britanic a descris drept ,,cel mai mare atac” al rebelilor yemeniți de până acum.

Douăzeci și cinci de atacuri au avut loc în două luni, potrivit americanilor, care conduc o coaliție de 14 țări pentru a securiza Marea Roșie. La Cairo, oamenii sunt surprinși de ,,timiditatea” reacției acestei armade formate din portavioane nucleare, distrugătoare și fregate a căror putere de foc ar putea nimici o țară mică, relatează corespondentul RFI la Cairo, Alexandre Buccianti.

În afară de distrugerea în zbor a unor drone și rachete, precum și a trei lansări, bazele de tragere ale Houthi nu au fost niciodată atacate.

De la 7 octombrie, când a început războiul dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Gaza, armata israeliană a bombardat micul teritoriu palestinian. Pentru a-și arăta sprijinul pentru Gaza, Houthis, care fac parte din ,,axa de rezistență” pro-iraniană și anti-israeliană, își intensifică atacurile în Marea Roșie împotriva navelor comerciale despre care consideră că au legături cu Israelul.

”S-a mers prea departe”

Marți, 9 ianuarie, forțele britanice și americane au doborât 18 drone și 3 rachete lansate de Houthi în Marea Roșie, în ceea ce guvernul britanic a descris miercuri drept ,,cel mai mare atac” al rebelilor yemeniți de până acum.

,,Pe timp de noapte”, nava britanică HMS Diamond împreună cu nave de război americane ,,au respins cu succes cel mai mare atac de până acum în Marea Roșie al Houthi susținuți de Iran”, a scris ministrul Grant Shapps pe rețeaua de socializare X.

,,Nava Diamond a dejucat mai multe atacuri cu drone asupra sa și a navelor comerciale din zonă”, a adăugat ministrul, precizând că nu au existat răniți în rândul echipajului și nici pagube la nava britanică.

,,S-a mers prea departe. Trebuie să le transmitem clar celor din Houthi că acest lucru trebuie să înceteze și acesta este mesajul meu simplu pentru ei astăzi: pregătiți-vă”, a declarat Grant Shapps pentru Sky News mai târziu în cursul zilei.

Cu câteva ore mai devreme, armata americană declarase că 18 drone și 3 rachete lansate de Houthi au fost doborâte în urma unui atac ,,complex”.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns