Publicitate
Citiți continuarea
Faptul că suntem peste Polonia și Ungaria e o performanță, dar în același timp trebuie spus și că în ultimii ani, România a avut deficite bugetare foarte mari, care, au stimulat acesta creștere, spune la RFI Ionuţ Dumitru, profesor la Academia de Studii Economice din București.
Ionuț Dumitru: Înseamnă că România nu mai este la coada clasamentului european. Prin anii 2000, România era pe ultimul loc în termeni de PIB per capita. Aveam 26,4% din media Uniunii Europene, la paritatea puterii de cumpărare în prețuri comparabile, în 2023 România avea 77,9% din media Uniunii Europene, peste Polonia, Ungaria, Croația, Slovacia, Letonia, Grecia și Bulgaria. Deci România a avut o poveste de convergență de mare succes, cumva în ultimii 20 de ani, cel puțin, în care am recuperat foarte rapid din decalaje, de pe locul 27 la nivel european, suntem astăzi pe locul 20. Sigur că am putea spune că faptul că noi suntem peste Polonia și Ungaria e o performanță, dar în același timp trebuie spus și că în ultimii ani, România a avut deficite bugetare foarte mari, care au stimulat acest proces de convergență. Adică am avut o creștere economică mai mare și pentru că am avut deficite foarte mari, pe care va trebui, din păcate, să le corectăm în anii următori. Și probabil că și procesul acesta de convergență va fi afectat. Este greu de susținut în prezent poziționarea aceasta a României peste Polonia. Noi am ratat un deceniu, în anii ’90, pe care l-aș numi chiar deceniul pierdut, în prima parte a tranziției, în care am mimat reforme și am făcut așa-zisă tranziție graduală, în timp ce în Polonia s-au făcut progrese foarte rapide după căderea comunismului. Și probabil că Polonia este cu niște ani în fața noastră din orice punct de vedere. Deci probabil că poziționarea pe care o avem noi astăzi peste Polonia este un pic forțată de aceste deficite foarte mari pe care le-am avut în ultimii ani.
Reporter: Pe lângă deficite bugetare, cum s-ar mai explica această creștere a puterii de cumpărare?
Ionuț Dumitru: Pe lângă deficite, au fost un cumul de factori. Aderarea la Uniunea Europeană, aderarea la NATO, mai întâi, regimul fiscal de cotă unică pe care l-am avut în această perioadă și alți factori, au stimulat acest proces de convergență foarte rapidă. Dar, încă o dată, România a făcut progrese remarcabile în termeni de convergență.
Reporter: Ce înseamnă această convergență pe înțelesul tuturor?
Ionuț Dumitru: Faptul că avem un PIB per capita semnificativ mai mare și ne-am apropia de standardele europene, lucrul acesta este reflectat și în nivelul de trai pe care îl avem.
Sigur, mai avem un aspect de menționat sunt discrepanțe și regionale și între diverse categorii sociale destul de mari în ceea ce discutăm aici, acest 77,9% față de media europeană PIB per capita, este o medie pe țară, dar Bucureștiul este mult mai sus.
Bucureștiul este aproape de două ori peste PIB-ul per capita mediu european.
2025-02-06