România, a treia țară din Europa ca pondere a populației care nu lucrează, deși e în vârstă de muncă (Interviu)

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

O bună parte dintre români fie muncesc la negru, fie sunt plecați în străinătate și lucreaza acolo. Deci nu apar ca lucrand în Romania, dar asta nu înseamnă că ei nu lucreaza deloc spune la RFI analistul economic Dragoș Cabat.

Reporter: Cum se explică aceste date?

Dragoș Cabat: Nu înseamna ca acei români chiar nu muncesc. O buna parte dintre ei fie muncesc la negru, fie sunt în mediul rural și muncesc la câmp, fie pe terenurile proprii, fie pentru alții, dar fără acte. Și o bună parte dintre ei, desigur, sunt plecați în străinătate și lucrează acolo, deci nu apar ca lucrând în România, dar asta nu înseamnă că ei nu lucrează deloc. Este o problemă, într-adevăr, și la nivelul întregii Uniuni Europene, dar și o problemă globală cu mulți tineri care nu muncesc. Șomajul în rândul tinerilor este mult mai ridicat în ultima perioada și ne aflăm în aceeași situație cu Italia și cu Grecia, unde de asemenea, avem foarte multe persoane apte de muncă și care nu muncesc.

Reporter: Trebuie menționat, în acest caz, că tot acești oameni care acceptă să lucreze la negru sau în economia gri vor avea de suferit mai târziu…

Dragoș Cabat: Bineînțeles că da, pentru că ei nu vor beneficia de pensie și în cazul în care au nevoie de servicii medicale, în afara celor de urgență, care se asigură gratuit oricui, nu beneficiază nici de o parte dintre serviciile medicale de care beneficiază persoanele pentru care se plătesc asigurările de sănătate. Deci da, acești oameni tot ei vor plăti mai târziu, să spun așa, prețul faptului că acum lucrează în economia gri, dar nu este alegerea lor să ia bani în mână mai mulți și să nu fie trecuți pe cartea de muncă. Pur și simplu ei nu ar găsi un serviciu în economia obișnuită și sunt angajați la negru tocmai pentru ca să nu li se plătească taxele. În felul acesta, costurile pentru angajatori să fie mult mai reduse.

Reporter: Ar putea fi o problemă și taxele mari pe muncă care există în România?

Dragoș Cabat: Dacă taxele ar scădea ar fi și mai puțini bani la buget și nu s-ar mai putea asigura nici serviciile, care oricum sunt de proastă calitate, de educație, sănătate, cultură, armată și toate celelalte care există în momentul de față. Din păcate, aceasta nu este o soluție, pentru că primul impact ar fi scăderea veniturilor bugetare. Și așa avem cele mai mici venituri bugetare ca procent din Produsul Intern Brut din întreaga Uniune Europeană, mult în urma Bulgariei, care este pe locul doi din coadă. Nu este, din păcate, o soluție reducerea taxelor pe muncă sau dacă se reduce taxa pe muncă, atunci ar trebui crescute puternic taxele pe proprietate și nu există voință politică în acest sens.

Reporter: Pe de altă parte, potrivit datelor Eurostat, există destui oameni în România care muncesc sub calificarea lor….

Dragoș Cabat: Avem o mare problemă în România.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns