România, cele mai mici prețuri din Uniunea Europeană

Via: rfi.ro

Conform acestui indicator, România, Bulgaria și Polonia sunt economiile europene cu cele mai mici prețuri. Cele mai scumpe mărfuri și servicii sunt în Irlanda, prețuri mai mari cu 46% față de media europeană, Danemarca, 45% peste media Uniunii Europene, Luxemburg, 37% mai mult decât media, și Finlanda, cu 27% peste media europeană.

Cu siguranță, concluziile privind prețurile din România pot stârni comentarii. Puțini români pot crede că în țară au cele mai mici prețuri la nivel european, cu două amendamente: sunt în medie și sunt calculate la paritatea puterii de cumpărare.

Pentru o și mai mare fidelitate, indicatorii statistici arată situația pe mai multe grupe de mărfuri și servicii. La capitolul „alimente și băuturi nealcoolice”, România are cele mai mici prețuri la nivel european, respectiv 72% din media europeană. În acest context, decizia guvernului de a introduce prin legislație o schemă de reducere a prețurilor unor alimente de bază pare o încercare exagerată sau una electorală.

De asemenea, România are cele mai mici prețuri la capitolul „mobilier și echipamente de uz casnic”, cu 70% din media europeană. Bulgaria înregistrează cele mai scăzute prețuri și tarife la „îmbrăcăminte și încălțăminte”, 80% din media europeană, „băuturi alcoolice și tutun”, 66% din medie, și în ceea ce privește capitolul „întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și combustibili”, cu 40% față de media de la nivelul Uniunii Europene.

Și Ungaria are două capitole la care se află pe primul loc în ceea ce privește nivelul scăzut al prețurilor și tarifelor. Este vorba despre „transport”, pentru care Ungaria are tarife de 72% din media europeană și „recreere și cultură” cu tarife de 64% din medie.

În fine, în ceea ce privește tarifele practicate de „restaurante și hoteluri” cele mai mici sunt în Bulgaria, aproape la jumătate din media europeană.

Ca o privire de ansamblu în ceea ce privește prețurile și tarifele, cele mai scăzute sunt, în general, în Bulgaria, România, Polonia sau Ungaria, în timp ce cele mai mari prețuri se înregistrează în Irlanda și în statele nordice.

Tot Eurostat a publicat și datele privind produsul intern brut pe cap de locuitor, în anul 2022. Din acest punct de vedere, sunt trei grupe de state membre. O grupă este formată din statele cu cele mai mici cifre ale PIB pe locuitor, respectiv țările aflate sub 80% din media europeană din care fac parte România, Ungaria, Portugalia, cu 77% din medie plus Letonia,74%, Croația, 73%, Grecia și Slovacia, 68%, și Bulgaria, pe ultimul loc, cu 59% din media europeană.

Sunt, apoi, opt state cu o medie aflată între 96%, Italia, și 80%, Polonia. Iar al treilea grup, cel cu statele care au un PIB pe locuitor mai mare decât media Uniunii Europene, este format din 11 țări și are la vârf Luxemburg cu 261% și la final, Franța și Malta, cu 102%.

Comparațiile, oricât de mult ar deranja sau ar părea greu de crezut, sunt relevante. Ele ajută România să vadă mai bine unde se află în context european.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns