România nu deține date complete despre cei internați în centre de psihiatrie, iar în MS nu se ocupă nimeni de...

Via: rfi.ro

Documentul arată o realitate înfiorătoare: pacienți cu dizabilități de învățare legați de pat, minori puși să imobilizeze alți pacienți si tratamente inumane. Raportul scoate la iveală practic dezinteresul autorităților legat de tot ce înseamnă spitale sau centre de psihiatrie, comentează la RFI Georgiana Pascu de la Centrul de Resurse Juridice.

Georgiana Pascu: Membri Comitetului European pentru Prevenirea Torturii au venit în România la sfârșitul anului trecut. A fost o vizită ad hoc, neanunțată. Este pentru prima dată după foarte mulți ani.

Cred că ceea ce au văzut membrii Comitetului este teribil de grav în contextul în care una dintre principalele afirmații de la începutul raportului este aceea că Ministerul Sănătății nu le-a putut pune la dispoziție niciun fel de date statistice cu privire la numărul paturilor de psihiatrie, pacienți internați și cu privire la o evidență a cazurilor în care a fost necesară contenționarea fizică și chimică, izolarea pacienților în secțiile de psihiatrie. Acest lucru ne arată că nu există o supervizare de la nivel central a ceea ce se întâmplă, a nevoilor și a tuturor celorlalte.

În al doilea rând, cred că ceea ce au observat membri Comitetului și e teribil de grav este că undeva în interiorul raportului, cred că în spitalul de psihiatrie din Botoșani, este descrisă o situație în care a fost necesară contenționarea unui tânăr cu autism care a avut un comportament agitat după o discuție cu tatăl.

Medicul curant a recomandat această contenționare prin telefon. Asistentele și infirmierele au cerut unor alți trei pacienți minori să îl lege în patru puncte, de glezne și de încheieturile de la mâni, pe tânărul respectiv. Comitetul a spus că aceasta este o chestiune teribil de gravă, chiar dacă legea din România o permite.

În primul rând nu poți să pui niciodată alți pacienți, cu atât mai mult minori, să lege un altul. Și în al doilea rând, este regretabil faptul că în legislația românească încă mai există această măsură. Această măsură, care este prevăzută în multe alte locuri în raportul Comitetului, alături de multe alte chestiuni care arată încălcarea drepturilor omului.

De exemplu supraaglomerarea, undeva într-o secție de spital era un număr triplu de pacienți internați pe un număr foarte mic de locuri. Altele sunt lipsa tratamentului, lipsa psihiatrie comunitare și se mai arată acolo că nu avem specialiști psihiatri, psihologi și asistenți sociali specializați.

Reporter: Cu ce obligă acest raport autoritățile române?

GP: În n primul rând, ne obligă să ne asigurăm că pacienții cu probleme de sănătate mintală au acces la un tratament adecvat, că nu sunt agresați, că nu sunt bătuți, că nu li se adresează expresii neadecvate. Asta era una dintre afirmațiile membrilor Comitetului, anume că mai mulți pacienți s-au plâns că li se vorbește urât de către personalul de îngrijire infirmiere, asistente, că sunt înjurați. Vine cu obligația de a ne modifica, amenda legislația, de a ne asigura că alocăm suficiente resurse umane și financiare pentru a remedia toate aceste chestiuni.

Rep: Nu sunt lucruri noi. Când pui claie peste grămadă acei oameni, când pe 10 locuri pui 30, după care îi muți dintr-o parte în alta, ce arată? Au fost și anchetele dumneavoastră.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns