Strategia antidrog: Avem o uriașă problemă de eficiență, iar din păcate, CSAT nu pare să rezolve această problemă

Via: rfi.ro

Avem o uriașă problemă de eficiență, iar din păcate, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu pare să rezolve această problemă. Prin urmare, prețul plătit este și va fi uriaș și este decontat în continuare de statul român, dar și de noi toți. Câștigătorii rămân marii traficanți, subliniază Vlad Zaha.

Vlad Zaha: Deocamdată nu știm exact ce se va face. La fel ca și cu planul de siguranță școlară, organizat de opt ministere, s-a declarat că se va face, se va organiza, se vor lua măsuri, se va constitui, dar rămâne de văzut exact ce vor face. Tot ce s-a comunicat în cadrul CSAT pentru mine este extrem de vag.

Anume, eliminarea lacunelor legislative, constituirea unui nou Consiliu Consultativ, care deja exista, după cum atrag atenția multe ong-uri acum, format din reprezentanții ministerelor și ministerul public pentru lupta antidrog. Acest consiliu există deja și este condus de Agenția Națională Antidrog.

Dar vă dați seama, dacă nici măcar cei din CSAT nu au auzit de el, ne dăm seama cât de bine funcționează. Nu s-a făcut nimic concret în afară de a se spune că se va face și nu știm exact ce se va face. De fapt, asta este problema.

Așa că rămâne de văzut la momentul la care se vor realiza chestiunile vagi care s-au prezentat. Ideea rămâne în continuare aceeași. Avem direcții internaționale de la Națiunile Unite și autohtone de la Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, care ne spun aceeași chestie. Anume că putem înăspri pedepsele pentru traficanți, dar acestea nu vor funcționa atât timp cât toate resursele statului se duc împotriva consumatorilor. Asta am mai spus-o și o să o mai spun.

De exemplu, în anul 2021, au făcut 2425 de acțiuni de capturare prin care s-au capturat în total 2,7 kg de canabis. Ăsta este un exemplu, dar este la fel pentru toate substanțele. De asta tot zic că 8 din 10 dosare sunt pentru consumatori pentru că doar pentru canabis s-au organizat polițiștii și procurorii 2400 într-un an pentru a prinde 2.700 de grame de droguri. Așa că nu cred că este o problemă de număr de procurori, de nivel de forțe de ordine, de număr de polițiști, de bani sau chiar de dotări. Este o problemă de eficiență a statului. Asta mi-aș fi dorit să se discute în CSAT. Avem o uriașă problemă de eficiență, în contextul în care poziția comună a Națiunilor Unite pe problema drogurilor recomandă dezincriminarea posesiei de droguri, nepedepsirea penală a consumatorilor de urgență.

Se întâmplă acest lucru nu ca să încurajeze consumul, nu ca să îl accepte, nu ca să zică că este bun. Ci, pur și simplu, pentru că realitatea este că nu te poți lupta cu traficul luptându-te cu milioane de consumatori în același timp. Ori ne luptăm cu traficul și încercăm să atingem acest target de 70% nivel de interceptare pentru a vedea o diferență în disponibilitatea drogurilor. Dacă reușim să oprim 7 din 10 mari importuri sau mari traficanți, atunci chiar vom constata că sunt mai mult mai puține droguri în societate.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns