Salariile din Franța: media, 2.500 de euro net

Via: rfi.ro

Institutul de Statistică francez oferă și o defalcare pe categorii de lucrători. Astfel, salariile muncitorilor au crescut cel mai mult, cu 17%, iar cele ale managerilor sunt mai mari cu aproximativ 5%, dar salariile directorilor de companii sunt mai sensibile la șocurile economice, pentru că includ o parte variabilă legată de performanțele pe care le obțin ei sau echipa pe care o conduc.

De asemenea, în Franța, salariile lucrătorilor cu o calificare redusă sunt apropiate de salariul minim. Putem vedea aici o asemănare cu economia românească, în care aproape 1,5 milioane de persoane sunt angajate cu salariul minim.

În anul 2021, angajații din sectorul privat au avut în medie un salariu de 2.500 de euro net, dar salariile diferă în funcție de domeniul în care activează. Astfel, personalul de conducere are un salariu mediu net de 4.300 euro net, în timp ce muncitorii nu ajung decât la 1.800 de euro.

În sectorul public, salariul mediu net (indiferent dacă angajații sunt sau nu funcționari publici) este de 2.400 de euro. După cum se poate vedea, în Franța salariile din mediul privat sunt mai mari, nu cu mult, dar mai mari decât cele din sectorul public.

În România, situația este inversă, salariile din mediul privat sunt mai mici decât cele administrația publică. Este un non-sens, pentru că sectorul public oferă stabilitate, nu pretinde performanțe deosebite și, de altfel, nici nu are mecanisme bine puse la punct de măsurare a rezultatelor obținute de funcționarii statului. Deci, România este o țară atipică.

În ceea ce privește sectorul public, în Franța, în anul 2020, dispersia salariilor era următoarea: un funcționar câștiga 2.400 euro net pe lună, după care urmează funcționarii de categoria A 3.000 de euro, apoi, funcționarii de categoria B au salarii de 2.500 de euro și cei de categoria C câștigă, în medie, un salariu de 1.900 de euro. Un caz aparte este personalul medical care ajunge la o medie a salariului de 5.800 de euro, mult deasupra celorlalte categorii de angajați plătiți din fonduri publice. Trebuie precizat că funcționarii de categorie A, B sau C sunt împărțiți în funcție de nivelul studiilor.

Cum stă România în materie de salarii ale bugetarilor? Iată câteva cifre: administrația publică și apărarea au un salariu mediu net de 5.600 de lei, în sectorul de sănătate înregistrează un salariu mediu net de 4.500 lei, iar învățământul a ajuns la 4.600 de lei. Sunt, după cum se poate observa diferențe semnificative între salariile din Franța și cele din România, iar convergența este destul de departe.

Trebuie remarcată acuratețea datelor. În România, sunt foarte rare studiile care oferă cifre pe baza cărora să se poată face o analiză comparativă între salariile din sectorul privat și cel bugetar. Statistica națională publică informații despre salarii pe categorii profesionale, dar amestecă sectorul privat cu cel public. Este practic imposibil să găsim o evoluție separată a salariilor din mediul economic și din sectorul public. De asemenea, informațiile privind salariile sunt structurate doar în funcție de domeniile de activitate, ceea ce este, totuși, insuficient pentru o analiză aprofundată.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns