Sam Altman, creatorul ChatGPT, „execuție” sumară sau film serial?

Via: rfi.ro

Explicațiile pentru această despărțire bruscă sunt parțiale. Adică, un comunicat al Consiliului de administrație al companiei OpenAI, arată că Sam Altman nu a fost totdeauna sincer în comunicarea cu Consiliul și, mai mult, se spune că membrii consiliului nu au mai crezut în capacitatea lui Altman de a conduce compania.

Doar atât se știe oficial, restul sunt doar păreri și comentarii. Trebuie spus că decizia a stârnit nemulțumiri în rândul angajaților companiei, mulți considerând ca fiind o adevărată „lovitură de pumnal dată pe la spate”.

ChatGPT, starul ultimului an în materie de tehnologie, a ajuns la 100 milioane de utilizatori, iar Sam Altman participase chiar săptămâna trecută la summitul de cooperare Asia-Pacific (APEC) de la San Francisco, acolo unde și-a spus părerea despre viitorul inteligenței artificiale generative. Acesta a declarat, fără a da detalii, că modelele de inteligență artificială „au făcut un salt înainte la care nimeni nu se va aștepta”.

Dar, modelul economic al companiei trebuie ajustat, dacă avem în vedere că anul trecut, în pofida emoției mondiale stârnite de apariția ChatGPT, a fost încheiat cu pierderi de 500 milioane de dolari. De asemenea, în luna septembrie a.c., cotidianul american „Wall Street Journal” scria că firma pregătește o finanțare la o evaluare cuprinsă între 80 și 90 miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât în urmă cu un an. Compania-mamă are ca acționari Microsoft (cu 49% din acțiuni după o investiție de 13 miliarde de dolari) și câteva fonduri de investiții cu capital de risc.

De altfel, Microsoft și OpenAI au dezvoltat proiecte comune, respectiv o serie de aplicații Microsoft au integrat produse de inteligență artificială. Evident, demiterea precipitată a lui Altman ridică multe semne de întrebare legate de progresul inteligenței artificiale, dar și despre viitorul companiei OpenAI.

Experții au un șir de întrebări: se va schimba strategia de cercetare-dezvoltare a produselor de inteligență artificială? ce se va întâmpla cu aplicațiile anunțate, ChatGPT-4 și un viitor model ChatGPT-5? vor creea Sam Altman și Greg Brockman, care au fost obligați să plece, o nouă firmă de inteligență artificială care va concura cu fosta lor companie? ce vor face angajații OpenAI, unii dintre ei îl vor urma pe Altman la un eventual nou proiect? ce se va întâmpla cu întregul ecosistem de start-up-uri construit în jurul companiei OpenAI? Și, în fine, cât de mult va fi încetinită dezvoltarea inteligenței artificiale știindu-se că s-au format două tabere, una care își dorește și promovează o dezvoltare rapidă, alta care propune o analiză din mai multe unghiuri și deci o viteză mai redusă de apariție a aplicațiilor de inteligență artificială? Sunt multe teme care întrețin o dezbatere deja aprinsă pe marginea utilizării inteligenței artificiale.

Ieri, însă, lucrurile s-au schimbat radical. Ziarele americane, Wall Street Journal și New York Times, au scris despre discuții referitoare la revenirea lui Sam Altman la conducerea OpenAI. Motivul important pare a fi acela că acționarii, inclusiv Microsoft, nu au știut de concedierea lui Altman decât cu câteva minute înainte de anunțarea deciziei. S-ar părea că totul s-a răsturnat: Altman ar putea reveni și membrii Consiliului de administrație ar putea pleca.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns