Se întorc scannerele în vămi!

Via: rfi.ro

În vămile din România încep să vină scannerele. Deocamdată, au ajuns primele două bucăți, a anunțat ministrul finanțelor, citat de publicația profit.ro. În total, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi instalate 26 de sisteme de scanare.

Scannerele sunt o adevărată legendă a ultimului deceniu. Mai exact, această invenție a adus speranțele că o parte importantă din contrabanada făcută prin vămi, cu țigări, cu zahăr, cu legume, cu fructe, cu haine sau cu substanțe interzise, se va reduce sau chiar va dispărea.

În mod surprinzător, începând cu anul 2016, scannerele din vămi s-au blocat. De ce? Este greu de spus cu precizie. Ceea ce știm este doar că dintr-odată niciun scanner nu a mai funcționat, mentenanța a fost oprită și foarte repede aparatele care mai erau în vămi au devenit piese de muzeu.

Nici măcar programul încercat, cu ani în urmă, cu Banca Mondială pentru digitalizarea ANAF nu a reușit să aducă scannere și eventual să le pună în funcțiune și până la urmă întreaga finanțare și toată planificarea digitalizării au capotat lamentabil. A fost încă o ocazie pierdută pentru a instala și a face funcționale mai multe scannere în vămile din România.

La fel de adevărat este că firma care producea scannerele era și este românească, al unui om de afaceri local care promitea multe în materie de inovație. Câteva premii internaționale și ideea că scannerele produse de firma autohtonă au o tehnologie inovatoare și eficientă au făcut din companie, din omul de afaceri și din utilaje un fel de vedete ale anilor 2010.

Doar că o anchetă DNA, pe tema contractelor cu statul ale companiei, a făcut ca firma și inventatorul-om de afaceri să se mute în Elveția, iar scannerele să nu mai fie vândute către România. Este greu de spus dacă totul a fost o întâmplare și ancheta DNA a vizat ținte obiective, dar ceea ce s-a întâmplat a fost că pentru câțiva ani, vămile din țară nu au mai putut cumpăra noi scannere, iar cele vechi nu au mai putut fi reparate. Capitolul scannere părea închis pentru mult timp.

În anul 2024, speranțele legate de scannere revin în forță o dată cu instalarea primelor două sisteme tehnologice. Ministrul Boloș a declarat că vor fi montate la vămile Giurgiulești și Albița, dar scannerele vor fi mobile astfel că vor putea fi relocate și în alte puncte vamale. Este un bun început, care ne face totuși să ne întrebăm: vor fi eficiente scannerele? Vor funcționa ele pe măsura așteptărilor? Vor opri o parte importantă din bunurile nedeclarate care suspectăm că intră în România? Putem să avem speranțe că lucrurile se vor îmbunătăți. În ultimă instanță, rolul unui scanner este tocmai de a detecta ceea ce nu pot vedea vameșii, adică marfa suspectă dintr-un camion sau dintr-un vapor care tocmai se descarcă. Pentru că, să nu uităm, specialiștii cer de ani de zile să fie instalate câteva scannere și în portul Constanța.

La prima vedere, scannerele ar trebui să fie mai eficiente decât e-factura, de exemplu. În sensul că până să vedem cum serverele fiscului reușesc să descopere frauda cu TVA ca urmare a analizării datelor din facturarea electronică, ar fi mult mai multe șanse ca scannerele să devină funcționale și să prindă marfă de contrabandă sau să descurajeze introducerea ei în țară.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns