Ședința reprezentanților Chișinăului și Tiraspolului, pe fondul nemulțumirilor transnistrenilor legate de achitarea taxelor vamale

Via: rfi.ro

Vicepremierul moldovean, Oleg Serebrian, a vorbit în context despre evitarea acțiunilor unilaterale și discriminatorii privind fermierii din raionul Dubăsari, școlile cu predare în limba română, funcționarii din subdiviziunile teritoriale ale autorităților publice ale Republicii Moldova, amplasate în Zona de Securitate, și altor categorii de cetățeni.

Potrivit lui Oleg Serebrian, ”îmbunătățirea situației foarte complicate a drepturilor omului în regiunea transnistreană necesită o atenție permanentă”. Inclusiv a fost reiterat apelul marcării unei dinamici pozitive pe cazuri de rezonanță, precum și a asigurării respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale acestora, inclusiv la asistență medicală calificată.

Referindu-se la obiecțiile invocate de reprezentantul politic de la Tiraspol privind prevederile noului Cod Vamal al Republicii Moldova și ale plăților pentru poluarea mediului aplicate în privința agenților economici din regiunea transnistreană, autoritățile de la Chișinău susțin că ”aceste cerințe sunt menite să aducă treptat activitatea acestor întreprinzători în câmpul legal național, cu respectarea regulilor de concurență loială și angajamentelor asumate de Republica Moldova la nivel internațional”. ”Aceste norme nu vizează componenta fiscală, oferă condiții echitabile de activitate mediului de afaceri de pe ambele maluri care poate beneficia de facilitățile oferite Republicii Moldova prin acordurile bi- și multilaterale în vigoare, inclusiv în partea ce ține de preferințele comerciale ale UE”.

Iar în ceea ce privește licențierea activității întreprinderilor din regiune și a autorizării tranzacțiilor de import-export a diferitor categorii de mărfuri efectuate de către acestea, inclusiv a bunurilor ce sunt calificate ca fiind cu dublă destinație sau a echipamentelor medicale generatoare de radiații ionizante, s-a reamintit că dificultățile întâmpinate în acest proces pot fi depășite urmare a conformării la exigențele stabilite de legislația națională în vigoare, respectării cerințelor de securitate corespunzătoare, evaluării pe teren a criteriilor conformitate și de calitate.

Totodată, Biroul politici de reintegrare de la Chișinău precizează că participanții la ședință au vorbit despre funcționarea punctelor de înmatriculare a mijloacelor de transport din orașele Tiraspol și Râbnița, context în care Chișinăul a evidențiat disponibilitatea asigurării unui regim de lucru eficient al acestor subdiviziuni teritoriale, cu sporirea dinamicii de documentare cu plăci de model neutru a autovehiculelor din regiune.

Să spunem că, Misiunea OSCE în Republica Moldova a salutat întâlnirea în formatul ”1+1” de la Tiraspol între reprezentanții politici Oleg Serebrian și Vitalii Ignatiev, menționând că ”este o oportunitate importantă pentru un dialog constructiv”, în contextul nemulțumirilor transnistrenilor legate de noile taxe vamale. ”Este necesar ca părțile să aibă atât conversații oficiale, cât și neoficiale pentru a se ține reciproc la curent cu acțiunile și intențiile fiecăreia”, precizează Misiunea OSCE în Moldova.

Potrivit noilor prevederi ale Codului Vamal, toți agenții economici, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor achita taxa vamală pe principii generale, ținând cont de preferințele acordate în conformitate cu Tratatele și Acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte.

La începutul lunii ianuarie, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a publicat pe canalul său de Telegram un mesaj video, adresat autorităților constituționale ale Republicii Moldova, după introducerea taxelor vamale pentru regiunea transnistreană. Deși spune că înțelege acțiunile autorităților, el califică decizia ca fiind ”o dovadă de slăbiciune” din partea Chișinăului, ce duce spre nicăieri și chiar poate conduce la escaladarea situației dintre malurile Nistrului”, scrie portalul Zona de Securitate.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns