Fermierii nu trebuie să se transforme în mineri! (Interviu reprezentant LAPAR)

Via: rfi.ro

Chiar și unii reprezentanți ai fermierilor au anunțat că multe dintre solicitările fermierilor au fost agreate de ministrul Agriculturii, prin urmare protestele ar urma să inceteze. În realitate însă, aceștia au continuat să blocheze drumurile.

Fermierii nu trebuie să se transforme în mineri, să nu-i mai controleze nimeni, spune la RFI Nina Gheorghiță, reprezentantă LAPAR, ( Liga asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania) care a participat la negocierile de la Ministerul Agriculturii.

În cadrul organizației, o minoritate refuză să accepte protocolul semnat ieri, recunoaște reprezentanta LAPAR.

Nina Gheorghiță: Noi ne-am luat mandat de la membrii noștri. Am obținut în dialog cu domnul ministru niște promisiuni pe problemele pe care le-am discutat ieri, probleme care nu erau noi.

Unele trenează din 2020. Însă ieri am obținut niște termene. Ca urmare, membrii noștri așteaptă acum ca domnul ministru să își ducă la îndeplinirea promisiunea asumată. Pe acel proces verbal sunt 13 puncte asumate cu termene limită.

Ca urmare, membrii noștri cu siguranță nu au motive să mai rămână în stradă. Dar nu uitați un lucru. Acest protest a fost declanșat spontan. Cea mai mare parte a fermierilor a pornit de la protestul declanșat de Asociația Transportatorilor din România, nemulțumiți de regulile de circulație și de creșterea RCA.

Mulți dintre fermieri fac și transport de cereale și atunci, în stradă am avut aceeași persoană, dar în dublă calitate. Protestul s-a amplificat.

Iar dacă în continuare în stradă sunt fermieri neînregimentați în cadrul organizațiilor profesionale sau din cadrul organizației profesionale poți să ai un număr de fermieri care sunt nemulțumiți de ceea ce am obținut ieri. Însă, o organizație profesională respectă ceea ce îi cere majoritatea asociației, adică 51% din membrii.

La un moment dat poți să ai unul, doi nemulțumiți, dar nu poți să îți proiectezi obiectivele organizației după cum vede dezvoltarea strategiei agricole doar unul, doi membrii și trebuie să mergi pe majoritate.

Acest protest nu are nicio legătură cu protestul pe care l-am organizat în 7 aprilie anul trecut. Anul trecut a fost declanșat de fermierii membri în asociațiile profesionale la care s-au alăturat fermieri neafiliați și a fost un protest național.

De data aceasta a fost în mare declanșat de fermieri neînscriși în asociații profesionale, la care, pe parcurs, s-au alăturat și un număr mai mic sau mai mare de fermieri înscriși în asociațiile profesionale.

Dacă mă întrebați acum, noi nu ne-am lămurit câți dintre membri noștri au ieșit în stradă. Nu ne-au informat. De aici poate că există această dezorientare.

Reporter: Ce reprezentativitate aveți dacă fermierii nici măcar nu vă mai anunță dacă participă sau dacă sunt mulțumiți sau nu?

NG: Este clar că în momentul acesta între noi este o comunicare defectuoasă.

Rep: Ce îi scoate pe oameni în continuare în stradă?

NG: Disperarea. Eu ca fermieri am trecut prin această disperare în 2020. Dacă revenim la ceea ce a stârnit acest protest spontan, legea privind circulația tractoarelor pe drumurile publice, membrii ar fi trebuit să vină la organizațiile profesionale atunci când a fost promulgată modificarea sau la consultări și să spună să ieșim acum cu tractoarele în stradă.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns