Șefa Colegiului Farmaciștilor București critică ordinul MS pentru eliberarea antibioticelor:”Trebuie retras și rediscutat cu toți profesioniștii implicați”

Via: rfi.ro

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adriana Pistol, a declarat joi că dintre cele 82 de antibiotice incluse în anexa ordinului care vizează diminuarea consumului excesiv al acestora doar 20 vor putea fi eliberate în farmacii, în regim de urgenţă, pentru 48 de ore, respectiv cele care nu sunt susceptibile de a provoca rezistenţă la antimicrobiene.

Ea a explicat, într-o conferinţă de presă, că se impune o limitare a consumului antibiotice, în condiţiile în care, în ultimii 10 ani, ţara noastră s-a aflat pe primele locuri la acest capitol între statele Uniunii Europene, potrivit sursei citate.

Secretarul de stat a evidențiat că rezistența la antibiotice este „o mare problemă de sănătate publică”, iar unii specialiști sunt de părere că dacă nu vor fi luate măsuri, de aici va proveni „viitoarea pandemie”. Potrivit ordinului, în farmacii, se pot elibera, în regim de urgență, doza pentru 48 de ore pentru antibiotice de primă linie în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului, potrivit căreia nu a mai solicitat, din altă parte, doza de urgenţă.

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, Simona Negreş, spune la RFI că ordinul Ministerului Sănătăţii referitor la eliberarea antibioticelor din farmacii nu doar că nu va stopa rezistenţa la antimicrobiene, dar ar trebui retras integral şi rediscutat după o consultare cu toţi profesioniştii din domeniul Sănătăţii.

“Pacientul a înțeles că poate să completeze o declarație pe proprie răspundere și lui i se eliberează doza de urgență. Însă, nu este adevărat. Cel care îi eliberează o doză de urgență este farmacistul și numai atunci când el consideră că pacientul are o infecție. (…) Doza de urgență poate fi eliberată, de exemplu, pentru o infecție dentară, se vede, omul are probleme, pentru o infecție urinară acută, pentru o otită sau o sinuzită… În aceste situații se pot elibera dozele de urgență, după care pacientul trebuie să meargă la medic pentru a vedea despre ce fel de infecție este vorba. Populația trebuie să înțeleagă că antibioticul nu trebuie utilizat ca automedicație. El este foarte bun, tratează organismul, te scapă de infecție, dar folosit necorespunzător permite dezvoltarea unor bacterii care nu vor mai permite la antibioticul administrat anterior”, explică la RFI, prof.dr. farm. Simona Negreș, președinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns