Și producătorii de ulei protestează – da, dar invers!

Via: rfi.ro

Unde dai și unde crapă! Producătorii de ulei din Bulgaria amenință cu proteste în această primăvară, dacă statul va continua să oprească importul de floarea-soarelui din Ucraina, transmite agenția Rador preluată de G4Media.

Da, ați auzit bine!

Fabricanții de ulei de peste Dunăre se tem că vor rămâne fără materie primă și vor fi nevoiți să-și închidă capacitățile de producție.

Ei se plâng de o criză a materiei prime, ca urmare a faptului că agricultorii stochează producția de semințe de floarea-soarelui, cu intenția de a o valorifica, la prețuri mai mari, în următoarea campanie.

Criza materiei prime înseamnă, evident, pierderi pentru industrie, pierderi de locuri de muncă, mai puțină marfă livrată pe piață și, în consecință, creșteri de prețuri. În plus, vor fi afectate sectoare conexe care depind de uleiul de floarea-soarelui sau de furaje. Așadar, un întreg lanț al slăbiciunilor din care cel mai mult vor avea de pierdut, în cele din urmă, consumatorii.

După cum vedem, situația din industria bulgară a uleiului de floarea-soarelui este la antipozi cu tot ce vedem acum pe șoselele și în capitalele Europei. Dacă agricultorii protestează – adesea violent – față de importuri, cei din industria de prelucrare își văd interesele amenințate. Ei ar vrea să producă mai mult și cât mai ieftin.

Povestea ne amintește că bățul are întotdeauna două capete. Și că interesele nu coincid mereu. În calitate de consumatori, vrem prețul cel mai mic la cea mai bună calitate. Agricultorii vor să-și vândă marfa mai scump și să primească subvenții cât mai mari din bugetele publice, dacă se poate, fără condiții prealabile.

Această ciocnire a intereselor nu se poate rezolva decât prin compromis – ceea ce înseamnă că fiecare trebuie să lase ceva de la el. Cererile ultimative și impunerea lor prin forță nu vor duce la soluții acceptabile pentru toți. Am spus soluții acceptabile și nu perfecte, fiindcă așa ceva nu există.

Și, până la urmă, la sfârșitul zilei rămânem cu lecția de bun simț a pieței libere și a capitalismului: barierele, subvențiile, protecționismul nu vor aduce nici prețuri mai bune și nici nu vor crește calitatea. Oricum am întoarce problema pe o față sau alta, tot concurența va fi mai bună pentru consumator – chiar dacă pentru unii producători, aceasta nu este chiar vestea cea mai bună.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns