”Spune da sănătății tale! Vaccinează-te”. Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, în R.Moldova

Via: rfi.ro

În Republica Moldova, în jur de 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, ceea ce înseamnă că, zilnic, este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile o moldoveancă decedează din cauza acestei boli.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei, la nivel global. Cele mai mari rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin sunt în țările cu venituri mici și medii. Acest lucru reflectă inechități majore privind accesul la servicii de imunizare, screening și tratament, afirmă specialiștii.

Potrivit Strategiei Globale a OMS de accelerare a eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de mai puțin de 4 cazuri noi de cancer de col uterin la 100 mii de femei pe an.

Cancerul de col uterin apare la nivelul colului uterin, atunci când celule devin anormale și încep să se înmulțească în mod necontrolat. De-a lungul unei perioade de mai mulți ani, celulele anormale din stadiile incipiente evoluează în cancer de col. Important de menționat că stadiile inițiale ale bolii sunt ușor de tratat.

Specialiștii ANSP afirmă că principala cauză de declanșare a cancerului de col uterin este infecţia persistentă cu papilomavirus uman (HPV) care este identificat în 95% dintre tumorile de col uterin, în special subtipurile oncogenice HPV tip 16 şi 18. Se estimează că până la 50 – 80% dintre oameni ar putea să se infecteze cu HPV de-a lungul vieții. Principalii factori de risc ce duc la declanșarea bolii – un număr mare de nașteri, consumul de tutun, utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale, vârstă fragedă în momentul primului act sexual, număr mare de parteneri sexuali.

Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu prezintă semne sau simptome vizibile. Însă, odată cu avansarea în stadiile mai tardive, apar unele semne vizibile ale cancerului de col uterin precum sângerări vaginale, secreții vaginale neobișnuite, durere în regiunea bazinului, dureri violente în timpul contactului sexual, spun medicii.

Cancerul de col uterin se consideră printre cele mai prevenibile tipuri de cancere. Pe lângă faptul că sunt prevenite prin vaccinarea HPV, leziunile precanceroase pot fi detectate cu ușurință prin screening. De asemenea, screening-ul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient, atunci când tratamentul are un potențial ridicat de vindecare.

Pentru a preveni cancerului de col uterin, se recomandă vaccinarea fetelor și băieților împotriva HPV (de la 9-14 ani), în conformitate cu Calendarul național de vaccinare al RM și testul de screening (testul citologic) – o dată la 3 ani pentru femeile cu vârsta de 25-61 de ani.

În sistemul de sănătate din Republica Moldova, este asigurat accesul gratuit la prelevarea testului citologic și vaccinarea contra infecției cu virusul papiloma uman (HPV). Femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și cele neasigurate medical trebuie să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani. Screeningul de col uterin include testul citologic și colposcopia, ce permit depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadiile incipiente.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns