Un teatru de păpuși din Paris evacuat din cauza ”pregătirilor” pentru Jocurile Olimpice

Via: rfi.ro

Într-o zi de ianuarie, familiile își ocupă locurile în micul teatru de 150 de locuri, construit în 1978 de mentorul său Luigi Tirelli, care a făcut ca acest spectacol să devină popular prin transmisiuni live la televizor în anii 1970.

Sediul în sine datează din 1902. Pe această scenă veche, unde lucrează încă de la vârsta de 15 ani, Julien Sommer, în vârstă de 38 de ani, redă viață marionetelor sale de două ori pe zi, miercuri, sâmbătă și duminică în perioada școlară și șapte zile pe săptămână în perioada vacanțelor.

Dar la începutul lunii ianuarie, a primit o scrisoare din partea Primăriei Parisului, prin care i s-a adus la cunoștință că la data de 31 martie îi va expira contractul de concesiune.

Motivul constă în lucrările planificate de către Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august) pe faimoasa esplanadă, unde vor avea loc competițiile de volei pe plajă.

O “procedură juridică obligatorie”

Contractul pe șase ani, trebuia să se încheie inițial la sfârșitul lunii noiembrie.

“Eram conștient că odată cu Jocurile Olimpice va trebui să închid, dar ceea ce mă tulbură este desființarea și faptul că nu pot vedea nicio direcție în viitor, este înspăimântător”, spune păpușarul.

Contactată de AFP, primăria precizează că o nouă concesiune necesită organizarea unei noi licitații, fiind o “procedură juridică obligatorie”.

Teatrul de păpuși pariziene de pe Champ-de-Mars, așa cum este cunoscut oficial, nu este singurul loc pentru copii de pe esplanadă care va fi afectat.

Un mic circuit de karting se va închide la sfârșitul lunii martie, în timp ce un carusel cu cai din lemn, promovat ca fiind “cel mai vechi carusel din Paris” și un loc de distracție cu leagăne vechi de un secol, au fost deja nevoite să-și înceteze activitatea zilele trecute.

De acum încolo, aceste zone vor fi delimitate de garduri, la fel ca toate spațiile verzi din zonă, pentru a le proteja în timpul pregătirilor pentru evenimentul de importanță mondială.

Locuitorii din Champ-de-Mars, membrii asociației de cartier sunt “șocați de (aceste) măsuri luate în mod brutal”, rezumă președintele său Jean d’Izarny-Gargas, care subliniază “importanța culturală” a teatrului.

“O instituție”

Nici părinții nu își ascund nemulțumirea. Lauren Carraud își exprimă tristețea față de “imaginea tristă a baricadelor și a șantierelor”, ar dori să vadă zâmbetele pe chipurile copiilor.

Guignol este “o instituție în cartier”, afirmă Emmanuelle Vonceslau, în vârstă de 48 de ani, care a venit cu cele două fiice ale sale de 6 și 8 ani. “Ar fi păcat să se închidă, pentru că este magnific și copiilor le place. ”

În ceea ce-l privește pe Gustave, 4 ani, nepotul lui Karima Chauvalon, 63 de ani, închiderea “îl întristează”, spune bunica sa.

Julien Sommer, care își creează propriile costume, precum și propriile spectacole, spune că obține în medie 2.000 de euro pe lună “înainte de taxe” din afacerea sa.

Timp de șase luni “nu pot să lucrez”, spune managerul, care va trebui să închirieze și un spațiu pentru a depozita “decoruri, lumini, echipamente, bănci”.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns