Strategiile naționale antidrog se schimbă, dar rămân aceleași. Iar consumul crește de la an la an (Interviu)

Via: rfi.ro

Alina Dumitriu: Pe mine, care sunt lucrătoare socială și cunosc consumatori de droguri de 18 ani, mă interesează ce facem cu oamenii ăștia care consumă problematic, care au nevoie de tratament, care au nevoie de paturi, dacă sunt minori. Nu există paturi. Persoanele sub 18 ani nu pot fi internate în spitale. Nu există nicio secție de toxicomani minori. Lupta va continua ca până acum. Strategiile naționale sunt cam aceleași de fiecare dată. Se schimbă, dar rămâne practic aceeași chestie. Iar consumul crește de la an la an.

Reporter: La un moment dat ei spun că vor să modifice legislația, să fie mai clară, să nu existe interpretări. În ce măsură este un obiectiv fezabil? Unde ar fi neclaritățile în momentul ăsta?

AD: Neclaritățile țin de faptul că ei confundă tânărul de 20 de ani, care este student și are jumătate de joint de marijuana la el, cu un mare dealer. Practic asta este activitatea DIICOT-ului. 80% dintre cazurile lor sunt de persoane care au deținut sub cinci grame. Iar procurorii renunță la circa 90% dintre ele pentru că nu le mai suportă. Au mesele pline de astfel de dosare ale unor tineri de 18 – 20 de ani, poate chiar de sub 18 ani, cărora li se distruge viața pentru că ajung să aibă dosar penal, poate ajung la pușcărie pentru un gram de marijuana pe care îl au pentru deținere personală. Poate la asta vor să umble. Poate vor să delimiteze dealerul care aduce în portul Constanța din Columbia cu tone de un amărât de consumator.

Rep: Un alt punct extrem de important este extinderea accesului la tratament și recuperare. Asta spune CSAT. Vorbește despre extindere. Care e realitatea de pe teren?

AD: Ultimele date pe care le știu sunt că Asociația Română Anti SIDA, un ONG, are peste 700 de pacienți în serviciile de metadonă, de tratament substitutiv pentru heroinomani, iar ANA are în jurul a 150. Statul are doar 150 din circa 1300 de locuri. Repet, acestea sunt ultimele statistici pe care le cunosc. Nu m-am mai uitat în ultimele luni. Dar sunt 1300 de locuri în total. 700 are un ONG. Iar statul are 150. Restul până la 1300 sunt tot prin inițiative private. Peste 150, toate până la 1300 sau puțin peste sunt inițiative private.

Astea sunt serviciile pe care le oferă statul. Plus că trebuie să fie servicii integrate, să fie acolo un terapeut, un psihiatru, poate un medic infecționist sau să colaboreze cu un medic infecționist. Consumatorii de droguri sunt mai predispuși la a se infecta cu HIV, cu hepatita B, C, cu tuberculoză. Au vulnerabilități multiple.

Pe când știu foarte bine ce servicii primesc la centrele de substituție ale Agenției Naționale Antidrog, unde merg aceste 150 de persoane, de pacienți. Nici nu se compară cu cele oferite de Asociația Română Anti SIDA, unde eu am lucrat timp de 14 ani, sau cu cele oferite de alte ONG-uri. Aștept să văd. Dar, sincer, nu cred. De 18 ani tot aștept și nu se întâmplă nimic.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns