Surprize, surprize: salariile și pensiile încep să crească mai mult decât inflația

Via: rfi.ro

La fel de adevărat este că fenomenul, adică salariul mediu depășește inflația, a apărut doar în luna martie a acestui an. A continuat în aprilie a.c. și va trebui să vedem dacă este conjunctural sau devine o regulă. Dacă inflația va continua să se calmeze sunt șanse mari ca nivelul câștigului salarial să continue să aibă o creștere reală.

Trebuie făcute câteva precizări de metodologie. Câștigurile salariale includ și primele, ajutoarele bănești sau încasările ocazionale, ceea ce face ca în anumite luni, cele cu sărbători legale tradiționale, de exemplu, să existe unele salturi ale acestui indicator.

Apoi, trebuie să atragem atenția că vorbim despre medie. Acesta este jocul statistic. Desigur, sub și deasupra mediei lucrurile stau diferit. Adică, există destule categorii de salariați care câștigă mai puțin decât media, precum cei din domeniul hoteluri și restaurante sau din industria ușoară, care sigur sunt afectați de creșterea inflației, așa după cum sunt și salariați care au venituri mai mari decât media, cum sunt, de exemplu, cei din industria extractivă sau din sectorul de tehnologia informației, care au resimțit mult mai puțin creșterea prețurilor.

Dacă privim însă din nou media câștigurilor salariale nete vom constata că în aprilie 2023 față de aceeași lună a anului precedent suma a ajuns la 4.564 lei, adică o creștere în termeni reali, mai mult decât inflația, cu 3,4%. În luna martie a.c., creșterea reală a fost cu 1%. De asemenea, trebuie spus că acest fenomen se întâmplă după aproape doi ani. Din perioada pandemiei, nu a mai existat o creștere reală a mediei câștigurilor salariale.

Dincolo de cifre, semnalul pe care îl dă această schimbare de tendință nu trebuie trecut cu vederea. În primul rând, pentru că merită să analizăm mai atent ideea de scădere a puterii de cumpărare. Sigur că fenomenul există, dar are o serie de nuanțe. Ca să fie mai clar, câștigurile din administrația publică și apărare au crescut în ultimul an cu 12% până la aproximativ 6.000 lei, peste medie. În schimb, salariile din educație au crescut cu numai 4%, până la 4.000 lei. O ciudățenie este situația din sănătate și asistență socială, unde câștigurile medii sunt de 4.478 lei, adică sub media națională. Cu siguranță, însă, explicația este aceea că sunt zone în domeniul sănătății și al asistenței sociale în care salariile sunt mici și trag media în jos.

În al doilea rând, revenirea câștigurilor salariale la o creștere reală transmite un semnal că este posibil să se intre în cercul vicios care duce la creșterea inflației. Adică, prețurile cresc, salariile cresc pentru a contracara creșterea inflației și acest lucru conduce la intrarea într-o nouă spirală inflaționistă. Este posibil ca România să treacă prin acest fenomen.

Care a fost situația pensiilor? Pensia medie a fost în primul trimestru al acestui an de 2.003 lei, mai mult cu 13%, față de 1.772 lei, de anul trecut. Evident, pensia media este mică, dar ca și în cazul câștigurilor salariale creșterea depășește rata inflației.

Toate aceste date ne arată că de multe ori, furați de peisaj, uităm de statistici.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns