Telemunca poate duce la economii consistente de energie pentru angajatori (studiu)

Via: rfi.ro

“Este necesar ca activitatea să se preteze la această soluție, aceasta este limita, dar atunci când reușim să punem întregul sediu într-o stare de hibernare totală, obținem economii de energie semnificative”, subliniază Christophe Rodriguez, directorul general al Institutului Francez pentru Performanța Energetică a Clădirilor (IFPEB), care a supravegheat un experiment la scară largă, primul de acest fel în Franța.

El subliniază că oamenii tind să creadă că telemunca economisește energie pentru companie, dar generează un supraconsum la domiciliu, însă nu este așa.

“Asta este ideea preconcepută de bază”, explică domnul Rodriguez. “Studiul dezvăluie însă două lucruri”, spune el. “În primul rând, telemunca trebuie să fie sincronizată; de exemplu, funcționează bine dacă închidem întregul sediu în fiecare vineri, astfel încât clădirea să fie oprită timp de trei zile consecutive. A doua lecție, efectul asupra facturilor la energie la domiciliu este în medie destul de mic, în jur de doar 8%.”

Aproximativ o sută de funcționari publici din zece locații din Paris, La Défense, Orléans, Angers și Valbonne, au participat și au acceptat să fie monitorizați cu privire la consumul lor la birou, acasă (gaz și electricitate) și transport timp de cinci luni în timpul iernii trecute.

Este un eșantion redus, dar participanții au acceptat să răspundă la chestionare detaliate: “Când erau la birou, încercam să înțelegem cine era acasă, dacă aveau un partener, un animal de companie, dacă au redus nivelul încălzirii sau nu, de ce, și aveam autorizație să colectăm datele lor de consum”, continuă domnul Rodriguez.

Ulterior, rezultatele au fost corelate cu observațiile a zece mari companii private, precum Allianz, Natixis, BPCE, SNCF sau Crédit Agricole Immobilier, care au efectuat teste de organizare, rezultatul fiind un raport care urmează să fie publicat până la începutul lunii noiembrie, și care va cuprinde toate sfaturile și trucurile pentru a combina telemunca cu economiile de energie.

“O provocare”

Concluzia studiului este că economiile de energie per telelucrător pe zi în timpul închiderii unei locații ating “25% sau chiar 35% pentru o locație cu consum mic, ai cărei ocupanți se deplasează cu mașina pentru naveta domiciliu-locul de muncă”.

Economisirea de carbon este chiar mai mare, între 30% și 45%, potrivit studiului.

Păstrarea sediilor deschise, dar fără a încălzi decât un singur etaj al companiei este o opțiune dificil de pus în practică, potrivit lui M. Rodriguez, și nu a putut fi măsurată. În plus, instituirea unei zile de telemuncă identice pentru toți angajații reprezintă o provocare.

De exemplu, JCDecaux, producător de mobilier urban, a închis site-urile sale din Franța între Crăciun și Anul Nou pentru a reduce consumul de energie, cu excepția unor activități specifice. Cu toate acestea, sincronizarea telemuncii nu a fost posibilă datorită specificului activității lor, care necesită continuitate.

În Franța, aproximativ 27% dintre angajați erau în telemuncă în ianuarie 2021, cu o creștere semnificativă față de anii anteriori, mai ales în rândul cadrelor din marile companii private. În ciuda creșterii constante a telemuncii începând cu anul 2000, aceasta era o practică minoritară înainte de pandemie, incluzând doar aproximativ 4% dintre angajați în 2019.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns