Tot mai mulți ruși își doresc cetățenia R.Moldova. Numărul solicitanților a crescut, în ultimii doi ani

Via: rfi.ro

Situația geopolitică din regiune, generată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a influențat sporirea numărului de persoane care aplică pentru cetățenia Republicii Moldova, în special cetățeni ai Federației Ruse și ai Ucrainei. Potrivit autorităților, necesitatea elaborării proiectului ”rezultă din riscurile ce atentează la securitatea statului și a ordinii publice provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.

”În urma examinării cererilor pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere au fost identificate tentative de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin fraudă, în baza documentelor de proveniență necunoscută prezentate de către solicitanți, care au fost prevenite datorită verificării autenticității acestor documente prin interpelarea autorităților emitente și avizării cererilor respective de către Serviciul de Informații și Securitate”, se arată în proiectul elaborat de ASP.

Odată cu ridicarea stării de urgență, ASP constată că reglementările actuale nu asigură nivelul adecvat de siguranță în prevenirea cazurilor de recunoaștere a persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova, în situațiile în care acestea prezintă pericol pentru securitatea națională și ordinea publică.

Termenul de examinare a cererilor privind recunoaşterea cetăţeniei nu poate depăşi 6 luni. De asemenea, serviciul pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova se prestează, în prezent, în termen de 20 de zile lucrătoare.

”Impedimentul de bază constă în termenele restrânse de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova (20 de zile lucrătoare) și pentru recunoașterea persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova (în ziua adresării), care sunt insuficiente pentru avizarea cererilor și a materialelor aferente de către Serviciul de Informații și Securitate, precum și pentru verificarea autenticității documentelor prezentate, eliberate de către autoritățile competente ale altor state”, potrivit documentului.

În acest context, se propune modificarea hotărârii Guvernului privind serviciile prestate de Agenţia Servicii Publice, în vederea extinderii termenului de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova – de la ”20 de zile lucrătoare” la ”până la 6 luni” și a termenului pentru recunoașterea persoanelor cetățeni ai Republicii Moldova din ”în ziua adresării” în ”6 luni”, potrivit prevederilor Legii cetățeniei Republicii Moldova.

Proiectul urmează a fi supus expertizei anticorupție, dar și expertizei juridice din partea Ministerului Justiției, concomitent, cu avizarea acestuia, iar de rezultatele expertizei se va ține cont la definitivarea proiectului.

Săptămâna viitoare, membrii Guvernului ar urma să aprobe documentul, elaborat de ASP.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns