Citiți continuarea
„Puțini oameni știu că există trabucuri africane și că le producem aici, în Mozambic”, zâmbește cu mândrie Eugenia Mauaie, în vârstă de 38 de ani, care lucrează aici încă de la înființarea companiei, acum 8 ani.
Așezați în fața unor mici bancuri de lucru, doi câte doi, lucrătorii încep prin a aduna într-o mână foi uscate, dar nu prea multe – și trebuie să fie flexibile și subțiri, cât mai fine.
O foaie mare, denumită „pelerină”, provine din Camerun: poate fi recunoscută după suprafața sa granulară caracteristică.
Restul tutunului utilizat este produs în principal în Mozambic, dar provine și din Republica Dominicană, pentru unele dintre modelele mai populare.
Directorul atelierului, Anthony Padilla Perez, provine din această mică țară din Caraibe și a crescut într-o familie producătoare de tutun. El transmite cunoștințele sale lucrătorilor, mândri să realizeze un produs fabricat 100% manual, în Africa.
„Fiecare foaie are un rol: pentru ardere, pentru tărie, pentru aromă…”, explică pentru AFP acest bărbat de 38 de ani, cu capul chel și cioc scurt.
Anthony Padilla Perez în depozitul micii fabrici de trabucuri din Maputo, Mozambic, 8 octombrie 2024© MARCO LONGARI / AFPDupă ce tutunul a fost rulat, un muncitor îi taie capetele la dimensiunea dorită, apoi îl pune într-o matriță timp de cel puțin o oră, pentru a ajunge la forma finală.
Ultima etapă constă în ajustarea muștiucurilor pentru a crea o frumoasă formă rotunjită, folosind bucăți mici de tutun tăiate rotund și asamblate cu un strop de gumă vegetală.
„Un pariu îndrăzneț”
„Am găsit un spațiu aici, în Mozambic, unde clima și solul sunt ideale pentru a produce tutun de bună calitate”, explică „torcedorul”.
Un trabuc african „surprinde consumatorii, stârnește curiozitatea, fapt ce conferă trabucurilor Bongani („fii recunoscător”, în limba zulu – trad) un avantaj”, subliniază el.
Ilustrație© instagram.com/bongani.cigarsFondatorul companiei, Kamal Moukheiber, a avut ideea într-o „noapte de beție, fără îndoială”, glumește el, într-o cafenea la modă din capitala Mozambicului, unde se află pentru afaceri.
„Mă uitam la o masă a unor clienți care fumau trabucuri și m-am întrebat de ce nu sunt produse în Africa, unde tutunul este cultivat de mult timp.”
„Adesea, materiile prime produse în Africa sunt trimise în altă parte pentru a fi prelucrate și reambalate, cum este cazul cafelei, lipsind, astfel, continentul de resurse suplimentare”, adaugă el,
Acest libanez în vârstă de 55 de ani, finanțator al orașului, care „nu a produs nimic în viața lui”, a lansat compania după o cercetare aprofundată, „inițial ca un proiect secundar”, de dragul unei noi aventuri.
Ilustrație© instagram.com/bongani.cigars
Primele trabucuri Bongani au fost vândute unei întreprinderi locale la sfârșitul anului 2016. În prezent, compania are aproximativ 15 angajați și produce între 10 000 și 12 000 de trabucuri pe lună, care sunt vândute pe continent, precum și în Europa și Statele Unite, unde sunt deosebit de populare în rândul comunităților de culoare.