Ucraina spune că dă în judecată Polonia, Ungaria și Slovacia în dosarul cerealelor

Via: rfi.ro

În urma deciziei de vinerea trecută, Varșovia, Budapesta și Bratislava au decis să își impună propriile restricții unilaterale. Pe de altă parte, Bulgaria a anunțat deja că acceptă cerealele ucrainene pentru că piața internă are nevoie de ele, în timp ce România analizează situația și nu a anunțat încă nici o măsură.

Mai mulți oficiali ucraineni au vorbit în ultimele zile despre posibilitatea de a da în judecată cele trei țări la Organizația Mondială a Comerțului. Iată ce spune despre acest subiect, premierul Shmihal :

„În ciuda războiului și a blocadei ruse a porturilor noastre, Ucraina își îndeplinește obligațiile atât în baza Acordului de Asociere cu UE, cât și a legislației Organizației Mondiale a Comerțului. Nu avem nicio intenție să dăunăm fermierilor polonezi. Apreciem foarte mult sprijinul dat de poporului polonez și familiile poloneze. Dar în cazul încălcării legislației comerciale în interesul populismului politic înainte de alegeri, Ucraina va fi obligată să apeleze la arbitrajul OMC pentru a obține despăgubiri pentru încălcarea normelor GATT,” spune premierul pe Twitter. Normele GATT se referă la Acordul general privind tarifele vamale și comerțul.

Partenerii comerciali internaționali pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele UE ?

Taras Kacika, viceministru al economiei în Ucraina și reprezentant comercial al țării a făcut același tip de declarații într-un interviu pentru Politico citat de Hotnews: „Este important să dovedim că aceste acțiuni sunt greșite din punct de vedere juridic. Și de aceea vom începe procedurile legale.”

„În ochii noștri, aceste măsuri ale Ungariei și Poloniei reprezintă o declarație de neîncredere totală față de Comisia Europeană”, a declarat Kacika.

Oficialul ucrainean a susținut că sfidarea deschisă a Poloniei, Ungariei și Slovaciei față de Bruxelles nu este doar o problemă internă a UE, ci ridică ceea ce el a numit „cea mai mare îngrijorare sistemică” – dacă partenerii comerciali internaționali pot avea încredere că Bruxelles-ul vorbește în numele UE.

Denis Marchuk, Vicepreședinte al Consiliului Agrar din Ucraina, a declarat la rândul său într-unj interviu la televiziunea ucraineană, că interzicerea importurilor de cereale de către anumite țări reărezintă o decizie politică.

„De fapt, din aprilie, suntem supuși unei astfel de interdicții privind importul a patru produse în această țară: grâu, semințe, porumb și floarea soarelui. Este esențial pentru noi să putem exporta, toate sumele bani sunt importante pentru noi în condiții de război. Dacă nu ar fi fost război, desigur, nu am fi insistat că trebuie să dezvoltăm această direcție de cooperare. Înainte exportam pe Marea Neagră și nimeni nu s-a confruntat cu dificultăți și probleme, dar în condițiile în care Ucraina se află la război astăzi, când Marea Neagră nu este disponibilă, când Rusia efectuează zilnic atacuri cu bombă în porturile fluviale din sudul Ucrainei, este foarte important pentru noi ca toate produsele care se află în Ucraina să aibă posibilitatea de a se deplasa. Continuarea unor astfel de interdicții este contrară înțelegerilor de sprijin și relației comerciale dintre Ucraina și Uniunea Europeană. Prin urmare, din păcate, vedem o situație politică influențată de alegerile care se apropie în luna octombrie, de aceea recur la astfel de măsuri critice.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns