Un periplu prin capitalele culturale europene din 2024: Estonia, Austria, Norvegia

Via: rfi.ro

În 1984, liderii europeni au avut ideea de a aduce cultura în centrul construcției europene, care până atunci fusese aproape exclusiv de natură economică și politică.

Miniștrii culturii grec și francez, Mélina Mercouri și Jack Lang, au fost cei care au lansat lansat inițiativa. În anul următor, Atena a devenit primul oraș european al culturii. Iar din 1999, denumirea s-a schimbat în „capitală europeană a culturii”.

Potrivit Comisiei Europene, proiectul „subliniază diversitatea bogăției culturale din Europa și legăturile care ne unesc ca europeni”.

Orașele care beneficiază de această onoare au ocazia de a-și promova moștenirea istorică și culturală prin organizarea de expoziții, festivaluri și alte evenimente, beneficiind în același timp de o acoperire mediatică semnificativă grație etichetării europene.

Din 2009, apare o nouă schimbare: cel puțin două orașe își împart eticheta: unul dintr-un stat membru vechi, celălalt dintr-unul care a aderat mai recent. Acestor orașe li se poate adăuga un al treilea, dintr-o țară terță, în principiu candidată la UE sau asociată.

Așadar, care vor fi orașele capitale culturale în acest an?

Ele sunt Tartu din Estonia, Bad Ischl din Austria și Bodø din Norvegia.

Vedere din Tartu, Estonia. Foto: Wikimedia Commons

Tartu, situat la sud-est de capitala Tallinn, este un oras de 100.000 de locuitori cunoscut pentru viața sa studențească și considerat un fel de capitală culturală a țării. Universitatea sa a fost lansată la începutul secolului al XIX-lea, după o primă deschidere în secolul al XVII-lea.

În afară de remarcabilul centru istoric, vizitatorii orașului Tartu se vor putea bucura de 1.000 de evenimente, a căror temă principală va fi „arta supraviețuirii”.

Bad Ischl este un mic oraș de 14.000 de locuitori, situat în regiunea Salzkammergut și își datorează renumele familiei imperiale austriece, care obișnuia să-și petreacă aici vacanțele de vară – în special Franz Joseph și împărăteasa Sissi.

Cu vilele sale opulente, în mijlocul munților împăduriți, Bad Ischl va împărți, de fapt, titlul de capitală culturală cu nu mai puțin de alte 22 de localități din regiunea Salzkammergut. Zona este renumită nu doar pentru frumusețea orașelor și a peisajelor ci, în același timp, pentru băile sărate și vechile exploatări de sare.

De altfel, motto-ul sub care se vor desfășura evenimentele este chiar acesta: „Cultura este noua sare”.

Vedere din portul Bodø, Norvegia.Foto: Wikimedia Commons

Chiar dacă nu face parte din Uniunea Europeană, Norvegiei i s-a oferit posibilitatea de a participa, pentru a treia oară, la proiectul capitalelor culturale europene.

Bodø devine astfel cel mai nordic oraș desemnat vreodată, aflându-se mai aproape de pol decât alte foste capitale precum Ulmea din Suedia sau Reykjavik din Islanda. Orașul cu 52.000 de locuitori se află imediat după Cercului Arctic, în regiunea Nordland.

Organizatorii au pregătit circa 1000 de evenimente culturale, iar cuvântul-cheie este ”lumina”, acea lumină a Nordului care scaldă zilele dar și nopțile, în cursul verii polare.

Așadar, dacă nu v-ați făcut planurile pentru vacanța din 2024, vă puteți gândi măcar la unul dintre orașele din Estonia, Austria și Norvegia.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns