Va reuși proiectul european Global Gateway să întreacă inițiativa chineză „Centura și Drumul”?

Via: rfi.ro

Reuniunea Global Gateway a UE a avut loc la o săptămână după ce, la Beijing, China a organizat forumul „Centura și Drumul”, care a coincis cu a zecea aniversare a inițiativei.

Președintele chinez Xi Jinping a lansat inițiativa „Centura și Drumul” în 2013, în timpul unei vizite în Kazahstan.

În câțiva ani, peste 120 de țări s-au alăturat inițiativei BRI. Erau, în mare parte, țări din Asia, Africa sau America Latină, dar și țări membre UE, cum ar fi Portugalia, Luxemburg și Italia, cea din urmă făcând parte din G7, grupul celor 7 națiuni dezvoltate ale lumii (G7).

Zeci de mii de proiecte de infrastructură au fost lansate în cadrul acestei inițiative a Chinei, construite pe baza politicilor deja existente, cum ar fi ,,Inițiativa de cooperare 16+1” (dintre China și 16 țări din Europa centrală și de est) și politica anterioară a Beijingului, Zouchuqu (,,Going out”), în cadrul căreia companiile chineze au făcut investiții peste hotare.

Analiștii estimează că Beijingul a investit mai mult de 1.000 de miliarde de dolari sub formă de împrumuturi în proiecte care includ căi ferate, poduri, aeroporturi și porturi, prin surse de finanțare, cum ar fi Banca de Export-Import (Exim) a Chinei, Banca de Dezvoltare din China (BDC) și Banca Asiatică de Dezvoltare a Infrastructurii (AIDB) condusă de Beijing.

Președintele Chinei, Xi Jinping afirmă că schimburile comerciale cu țările care sunt parte din inițiativa „Centură și Drum” au depășit 5.000 de miliarde de dolari.

Expansiunea rapidă la nivel global a acestei inițiative a însemnat o creștere a influenței Beijingului, spre nemulțumirea multor țări occidentale.

Rapoartele persistente cu privire la țările care nu pot plăti banii datorați Chinei în cadrul acestei inițiative, au generat publicitate negativă pentru Beijing, China fiind acuzată din ce în ce mai mult că face o ,,diplomație a datoriilor”.

Concret, acest lucru înseamnă că țările pot fi obligate să își plătească datoriile timp de zeci de ani sau să le plătească sub formă de concesii, oferindu-i Chinei controlul asupra unor părți de infrastructură sau a anumitor materii prime.

Implicarea Occidentului

Inițiative concurente au fost lansate rapid, cum ar fi demersul Japoniei de a crea un spațiu Indo-Pacific „liber și deschis”, coridorul de creștere dintre Asia și Africa, un proiect comun al Indiei și Japoniei, parteneriatul ,,Build Back Better World” al Washingtonului, iar acum Global Gateway al UE.

Global Gateway a fost inaugurată în decembrie 2021 și ,,are ca scop mobilizarea investițiilor de până la 300 de miliarde de euro între 2021 și 2027… reunind resursele UE, ale statelor membre, ale instituțiilor financiare europene și ale instituțiilor naționale de finanțare a dezvoltării”, potrivit unui document al Comisiei.

,,Este conceput în mod clar și dechis pentru a contracara Inițiativa Belt and Road a Chinei”, a declarat pentru RFI, Michael Dillon, profesor la Lao China Center din cadrul King’s College din Londra.

Global Gateway trebuie să ,,le ofere o alternativă țărilor care pot fi considerate, în mod vag, țări în curs de dezvoltare, sudului global, care sunt acaparate de chinezi.

Inițiativele Global Gateway, Japonia-India și SUA apar într-un moment în care China și Occidentul se îndepărtează una de alta.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns