Viticultori din toată lumea vin la Paris pentru a-i seduce pe consumatori…

Via: rfi.ro

Aproximativ 40.000 de vizitatori sunt așteptați la centrul de expoziții Porte de Versailles pentru a participa la degustări în standurile celor 4.074 de expozanți, unde au la dispoziție pahare și scuipătoare. Vor fi și degustări în orb și sesiuni de informare despre vinurile provenite din soluri vulcanice sau despre decarbonizarea industriei.

“Scopul salonului este să identifice oportunități comerciale atât în Franța, cât și în străinătate”, a declarat pentru AFP Rodolphe Lameyse, directorul general al organizatorului Vinexposium.

În opinia sa, industria vinului și a băuturilor alcoolice se află “într-un moment de cotitură”. Pe lângă impactul încălzirii globale asupra viței de vie, viticultorii se confruntă cu o creștere generală a costurilor, criza puterii de cumpărare și cu instabilitatea geopolitică.

Din motive economice sau din dorința de moderație, consumul de vin tinde să scadă, în întreaga lume și în Franța, unde a înregistrat o scădere de 70% în ultimii 60 de ani.

“Piața globală se restrânge, iar accesul devine din ce în ce mai costisitor”, afirmă Rodolphe Lameyse. Inovația și trecerea la un nivel superior sunt esențiale, însă “nu toată lumea are posibilitatea de a le realiza pe amândouă”.

Unele podgorii se află într-o situație favorabilă. Regiunile Champagne și Burgundia continuă să se bucure de reputația lor solidă.

Vinurile premium și super-premium nu sunt în declin, a remarcat Michel Chapoutier, președintele Uniunii Naționale a Comercianților de Vinuri (UMVin), la o prezentare a salonului din noiembrie.

“Generațiile noi preferă băuturi răcoritoare sau efervescente, direct din frigider”, a subliniat el. Acestea sunt ajustări pe care vinurile considerate mai proaspete, precum pinot noir din Alsacia sau vinurile roșii din Valea Loarei, le-au făcut pentru a se potrivi cu tendințele actuale.

Zonele din Franța în care au fost înființate programe de distrugere a surplusului de vin corespund celor în care “vinurile din gamele noi nu găsesc cumpărători”.

Măsuri de urgență

Drept răspuns la “criza economică”, guvernul a anunțat recent acordarea unui ajutor de urgență în valoare de 80 de milioane de euro pentru viticultorii afectați de fenomene climatice, sanitare sau de prețuri scăzute.

Acest fond este “în curs de constituire”, a asigurat luni Jérome Despey, președintele Consiliului vinurilor din cadrul organismului public FranceAgriMer. În regiunea Hérault, de exemplu, viticultorii pot depune dosarele începând de luni “și sperăm că primele plăți vor avea loc înainte de începerea Salonului Agriculturii”, programat pentru data de 24 februarie, a precizat el.

Un fond de 150 de milioane de euro pe o perioadă de doi ani este de asemenea prevăzut pentru restructurarea viticulturii, în special pentru regiunile care suferă de supraproducție, cum ar fi regiunea viticolă occitană sau Provence-Alpes-Côte d’Azur (PACA). Acesta va sprijini atât tăierea temporară a viilor în vederea replantării cu soiuri de struguri mai potrivite, cât și îndepărtarea permanentă a viilor pentru viticultorii care doresc să își diversifice culturile.

Această restructurare “nu reprezintă un pas înapoi”, ci este realizată “pentru a progresa”, a afirmat ministrul agriculturii, Marc Fesneau, în deschiderea salonului, alături de Thomas Cazenave, ministrul delegat pentru conturi publice. Este vorba de o “adaptare” necesară pentru a răspunde “cerințelor pieței”, a adăugat el.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns