Vlad Voiculescu: Lucrurile nu stau deloc așa cum le-a prezentat Cătălin Cîrstoiu

Via: rfi.ro

Publicitate

Citiți continuarea

Cătălin Cîrstoiu a respins la B1 TV acuzația de incompatibilitate. Medicul-candidat la Primăria Capitalei recunoaște că a consultat pacienți la clinica privată a soției sale, dar susține că nu a primit nici un ban pentru asta. HotNews.ro a scris că în timp ce era manager la Spitalul Universitar, el a continuat să ofere consultații la clinica privată amintită, unde erau trimiși pacienții săi de la stat.

Vlad Voiculescu spune despre explicațiile oferite de Cătălin Cîrstoiu că sunt ”tipice unei anumite categorii de medici din România. Sunt explicații pe care le-am auzit și atunci când eram ministru. Îmi aduc aminte o discuție cu un medic de vază, de asemenea cunoscut, fost manager, care mi-a explicat că e absolut în regulă să ia comisioane de la farmaciile unde trimite pacienții și argumentul ultim pe care mi l-a dat a fost că așa face toată lumea, așa facem de când ne știm. Exact asta se întâmplă și aici”.

Incompatibilități legale și morale

Fostul ministru al Sănătății precizează că ”sunt o mulțime de incompatibilități, unele legale, altele morale. Nu poți să faci trei joburi în același timp. Nu poți fi și decan și manager și medic și poate încă o altă funcție, nu se poate, omenește. Asta este o incompatibilitate morală. În ceea ce privește incompatibilitățile legale, lucrurile nu stau nicicum așa cum a spus domnul doctor Cîrstoiu, pentru că legea spune foarte clar: exercitarea oricăror altor funcții salarizate sau nesalarizate, cu excepția funcțiilor din interiorul spitalului, sunt incompatibile. Deci chiar dacă ar fi făcut voluntariat, ceea ce e oricum o chestiune demnă de râs, nu poți să faci voluntariat și să primești 100.000 de euro dividende în fiecare an, dar chiar dacă ar fi fost așa, legea este de asemenea foarte clară”.

În opinia sa, ”ceea ce vedem este o anumită raportare la realitate, la adevăr, la medici, la instituții, raportare care e comună în PSD, este din ce în ce mai comună în PNL, este foarte comună baronilor din Sănătate”.

Critici pentru Alexandru Rafila

De partea sa, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că ar trebui ca medicii de la stat să dea o declarație pe propria răspundere că nu vor direcționa pacienții la privat. El mai crede că trebuie stabilite niște sancțiuni care să poată fi aplicate.

Vlad Voiculescu taxează declarațiile sale: ”Încerc să empatizez cu domnul doctor Cîrstoiu și-i înțeleg supărarea că acum cineva s-a apucat să-i verifice casele, mașinile, veniturile, atunci când domnului Rafila nimeni nu i-a verificat nimic și nimeni nu-l mai întreabă nimic. Domnul Rafila a lucrat toată viața la stat, conform propriului CV publicat și are o avere de trei-patru milioane de euro, averea declarată, nu vorbesc despre alte averi nedeclarate, care nu poate fi explicată în nici un fel, prin ceea ce chiar dânsul a scris în propriul CV (…). Asta e o propunere făcută de un ministru? O declarație pe propria răspundere, serios? La ce ajută? Și dacă ai o incompatibilitate definită de lege, asta înseamnă că ANI poate să ceară inclusiv desfacerea contractului de muncă, poate să ceară ieșirea din incompatibilitate, deci ai o chestiune la nivel de lege și domnul ministru al Sănătății propune o declarație pe propria răspundere, e o glumă, e ca o glumă proastă”.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns