Zeci de mii de argentinieni au ieșit în stradă să protesteze față de reducerile bugetare propuse de președintele Javier Milei

Via: rfi.ro

Mulțimi uriașe de oameni s-au adunat în fața clădirii Parlamentului din inima orașului Buenos Aires pentru una dintre cele mai mari demonstrații din ultimii ani, răspunzând apelului la grevă făcut de principalul sindicat al țării sud-americane, CGT.

Protestatarii purtau pancarte pe care scria „Patria nu este de vânzare” și „Să ai de mâncare nu este un privilegiu”, în timp ce defilau în sunetul tobelor și zgomotul pocnitorilor, ținând în sus o pancartă uriașă a figurii lui Javier Milei.

„Am venit să apărăm 40 de ani de democrație, să ne apărăm patria”, a declarat liderul CGT, Hector Daer, în fața mulțimii.

„Să te plimbi cu o drujbă este un lucru, să guvernezi este altceva”, a adăugat el, făcând referire la faptul că Milei a fost deseori surprins cu o drujbă în mână în timpul campaniei sale electorale, ca simbol al intenției sale de a face tăieri semnificative în cheltuielile publice.

La zece zile după preluarea mandatului în luna decembrie, noul președinte a anunțat un set de reforme radicale care au redus unele beneficii sociale acordate muncitorilor, au abolit plafonul de preț pentru chirii și au eliminat controalele de preț pentru anumite bunuri de consum, printre altele.

Nivelul de sărăcie în cea de-a treia economie ca mărime din America Latină este de 40%, iar țara se luptă cu o inflație anuală de peste 200%, după decenii întregi de o gestionare financiară defectuoasă.

Sindicatele „nu vor ceda sub nicio formă în fața presiunii”

Principala manifestație din capitală viza Parlamentul, unde legislatorii dezbat asupra pachetului de liberalizare și reformelor economice ale lui Milei, de care mulți cetățeni se tem că le va crește riscul de a fi exploatați la locul de muncă și de a avea o situație financiară și mai precară.

În jur de 80.000 de persoane s-au adunat la Buenos Aires, informează organele de poliție. De cealaltă parte, protestatarii estimează că jumătate de milon de oameni au participat la proteste.

Demonstrații au avut loc, de asemenea, în numeroase alte orașe și localități, adunând alte mii de participanți.

Sindicate mai mici și grupuri civice deopotrivă s-au alăturat CGT în apelul său la acțiune, promițând să „nu cedeze nimic din ceea ce s-a realizat până acum” în ceea ce privește protecția muncitorilor și a consumatorilor, potrivit unui alt lider al CGT, Pablo Moyano.

Traficul aerian a fost afectat încă din primele etape ale grevei, Aerolineas Argentinas anulând aproape 300 de zboruri „care a pus în dificultate mai bine de 20.000 de pasageri” pentru o pierdere de aproximativ 2,5 milioane de dolari, informează compania.

Protestatarii din Buenos Aires au început să părăsească în mod pașnic zona în care s-a desfășurat manifestația după aproximativ trei ore petrecute în stradă.

„Țara nu se oprește!”, a declarat Ministrul Securității, Patricia Bullrich, pe X, fostul Twitter, precizând despre numărul de persoane care au ales să participe la proteste că „este mai mic decât al acelora care au ales să meargă la muncă”.

Ea a estimat la 40.000 numărul muncitorilor în grevă în Buenos Aires.

Guvernul și-a asumat angajamentul de a respecta planul de reforme, iar Bullrich a denunțat „sindicatele mafiote, agenții sărăciei, judecătorii complici și politicienii corupți.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns