Agricultorii moldoveni au ieșit cu tractoarele la protest.”Suntem în pragul falimentului”

Via: rfi.ro

Deși este o zi de muncă și agricultorii ar fi trebuit să iasă în câmp, mulți au ales să meargă la protest. Cu drapele ale R.Moldova, unități de tehnică agricolă, sute de agricultori au ieșit și joi pe drumurile naționale. Claxoanele protestatarilor s-au auzit și aproape de vama Sculeni, dar și la Leușeni, iar unele drumuri au fost blocate, pentru o perioadă de timp, Hâncești-Leova, Orhei – Rezina și Bălți – Orhei.

”Nu au rămas alte metode de atragere a atenției la catastrofa financiară a agricultorilor mici și mijlocii. Dacă protestele nu vor avea efect în ceea ce privește îndeplinirea revendicărilor noastre, atunci luni, la prima oră, mai mulți fermieri se pornesc cu tehnica agricolă, camioanele și alt transport, în capitala. Vom lupta pănă la realizarea cerințelor noastre, întrucât alternativa este insolvența agricultorilor mici și mijlocii și catastrofa satelor noastre”, susțin membrii Asociației ”Forța Fermierilor”.

Agricultorii speră să fie auziți de autoritățile de la Chișinău, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru, săptămâna viitoare vor veni în Piața Marii Adunări Naționale întrucât, spun ei, se află în pragul falimentului. Femierii amenință cu proteste, până la sfârșitul lunii iunie.

De partea sa, prim-ministrul R.Moldova, Dorin Recean, susține că R.Moldova nu poate impune restricții la importul de cereale din Ucraina întrucât această țară ne apără de război.

Protestele fermierilor vin după ce la începutul acestei săptămâni, șeful Cabinetului de Miniștri a avut o întrevedere cu membrii Asociației ”Forța Fermierilor”, doar că agricultorii nu s-au lăsat convinși de discuțiile cu Dorin Recean.

”An de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova. Guvernul va sprijini în continuare ramura agricolă și fermierii din țara noastră și va rezolva gradual problemele acumulate. Este important să menținem un dialog constructiv, în vederea creării unui mediu propice pentru dezvoltarea sectorului agricol. Negocierea unui echilibru între interesele tuturor cetățenilor este un proces complex, iar capacitatea de a discuta și de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Să spunem că, pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională, Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei (în jur de 30 mln euro), dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.

La începutul lunii mai, ministrul Agriculturii declara că Republica Moldova va monitoriza cantitățile de cereale importate din Ucraina, fără alinierea la măsurile UE. După o ședință de aproape trei ore la care au participat cei mai mari producători de cereale, exportatori și asociații de fermieri din țară, vicepremierul Vladimir Bolea a afirmat că autoritățile au convenit să monitorizeze importurile de cereale din Ucraina, în vederea prevenirii unei potențiale invazii de cereale. Astfel, se va putea interveni atunci când fluxul se va majora considerabil.

Anterior, autoritățile ucrainene au avertizat Chișinăul că în cazul în care vor impune restricții privind cerealele, importurile din R.Moldova vor fi interzise în Ucraina.

Citește articolul pe rfi.ro

Lasă un răspuns